Šaltas vanduo stiprina imuninę sistemą ir seksualinį gyvenimą  (1)

Antsvoris, mieguistumas, ploni plaukai, suglebusi oda… Tai tikrai ne tie žodžiai, kurie apibūdina šalto vandens entuziastus. Juos tiksliau galima apibūdinti kitaip: atletiškumas, energingumas, jaunatviškumas! Kokia jų paslaptis? Kokia iš tiesų yra reguliaraus šaltų maudynių nauda žmonėms, neturintiems mazochistinių polinkių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Stiprina imuninę sistemą

Staigi ir radikali temperatūrų kaita sukelia organizmui šoką, gal tai skamba įtartinai, tačiau būtent tai stiprina mūsų imuninę sistemą. Liaudiškai tariant, organizmas grūdinamas. Mokslininkų grupė iš Čekijos Respublikos atliko tyrimą, bandymo dalyviai tris kartus per savaitę porai minučių niro į ledinį vandenį. Po dviejų savaičių bandymų, stebint fiziologinius pokyčius, mokslininkai nustatė, kad tyrimų dalyvių organizme gerokai padidėjo baltųjų kraujo ląstelių kiekis. Taigi, prieita prie išvados, kad šaltas vanduo – lengvas stresorius – mygtukas, kuris įjungia mūsų imuninę sistemą.

2. Geros emocijos

Vadinamieji „ruoniai“ dažnai pasakoja apie geras emocijas, kurios užplūsta pasinėrus į ledinį vandenį: „Tampame savotiškais narkomanais, norime tai kartoti kasdien – daugelis iš mūsų nuo to turime priklausomybę“. Priežastis – endorfinai. Endorfinai yra natūralūs organizmo skausmo žudikai. Taigi, jei turite bėdų – šokite į ledinę upę. Endorfinai taip pat veikia žmogaus savijautą, iš dalies veikia žmogaus emocijas, elgseną, miegą ir atmintį. Jie turi tiesioginį ryšį su orgazmu – šaltas vanduo pagerins jūsų seksualinį gyvenimą. Šaltis stimuliuoja parasimpatinę sistemą, kuri atsakinga už jūsų ramų poilsį ir regeneraciją, todėl „ruoniai“ rečiau serga depresija. Todėl plačią šypseną išspaudžia ir pats procesas, ir jo rezultatas.

3. Įsijungia „kraujo pompa“

Staigiai patekus į aukštą temperatūrą, kraujas suplūsta į paviršių, patekus į šaltą – jis „siunčiamas“ į jūsų organus. Abu kraštutinumai priverčia širdį dirbti kaip siurblį. Štai kodėl ciklas sauna-sniegas-sauna priverčia žmones švytėti. Taigi, kodėl padidėjęs kraujo srautas naudingas sveikatai?

Ogi todėl, kad išpildomas visas cirkuliacijos ratas, kraujas stumiamas per visus tavo kapiliarus, venas ir arterijas. Tai stiprina jūsų odą (ji tampa elastinga, greičiau gyja randai), taip pat manoma, kad padeda mažinti celiulitą. Įrodyta, kad kūnas prisitaiko prie pasikartojančio sąlyčio su šaltu paviršiumi – vienas iš būdų pagerinti kraujo apytaką. Panašų rezultatą galite gauti perjunginėdami šalto ir karšto dušo čiaupus, tačiau prisipažinkite, kad sauna-sniegas-sauna skamba smagiau.

4. Pagerina seksualinį gyvenimą

Anksčiau minėtų Čekijos Respublikos mokslininkų tyrimo metu nustatyta, kad pastebimai padidėjo dalyvavusių tyrime vyrų ir moterų testosterono bei estrogeno gamyba. Be abiejų lyčių padidėjusio libido, šie hormonai taip pat vaidina svarbų vaidmenį vaisingumui. Vyrams, besiruošiantiems tėvystei, rekomenduojama kiekvieną dieną savo sėklides prausti šaltu vandeniu.

5. Degina kalorijas

Visi žinome, kad plaukiojimas – puikus kūno lavinimo būdas. Papildomų pliusų gausite, jei plaukiosite ne šiltame, o šaltame vandenyje (nesvarbu – baseine, upėje ar ežere). Plaukiojant šaltame vandenyje jūsų kūnas priverstas dirbti dvigubai stipriau, kad palaikytų aukštesnę temperatūrą, taip priversdamas kalorijas tirpti sparčiau.

Jei jūs iš tų žmonių, kurie žiemą kas antrą dieną šokinėja į ledinį ežero ar upės vandenį – jūs kuo tikriausias keistuolis! Tačiau jei jūs to taip dažnai nepraktikuojate, o įlendate į šaltą vandenį tik retkarčiais ir trumpam – jūs žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekodiena.lt
Ekodiena.lt
(5)
(0)
(3)

Komentarai (1)