Kovinius ir pavojingus šunis daugiabučiuose laikyti uždrausta  (21)

Kovinius ir pavojingus šunis bei jų mišrūnus uždrausta laikyti daugiabučiuose namuose. Tai numato trečiadienį priimtas naujos redakcijos Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas sulaukė aktyvių parlamentarų diskusijų. Jį priimant ne kartą kartota, kad įstatymas nėra tinkamai parengtas, jame daug trūkumų. Tik daliai parlamentarų atrodė, kad šiuos trūkumus bus galima ištaisyti įstatymą priėmus, kiti tvirtino, jog pirmiausia būtina panaikinti trūkumus ir tik tada tvirtinti įstatymą.

Vis dėlto 54 parlamentarams balsavus už, o 20 susilaikius įstatymas antrą dieną buvo priimtas. Kaip pastebėjo Seimo narė Zita Užlytė, „gyvūnai nėra rinkėjai, tai parodo ir pustuštė Seimo salė“.

Įstatymu pirmą kartą numatytas vieningas keturkojų žymėjimas ir registravimas, papildytas žiauraus elgesio su gyvūnais sąrašas bei įtvirtintos griežtesnės baudos už keturkojų kankinimą.

Naujas įstatymas numato, kad katės, šunys ir šeškai privalo būti ženklinami specialiomis mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre. Šios nuostatos, planuojama, įsigalios nuo 2016 metų.

Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas buvo atnaujintas atsižvelgiant į Europos Sąjungos teisės aktus, Lietuvos Respublikos tarptautines sutartis, reglamentuojančias gyvūnų gerovę ir apsaugą.

Įstatyme numatoma, kad šeimininkų neturinčiais ir neprižiūrimais gyvūnais turės rūpintis savivaldybės. Augintinius privaloma sugauti ar surasti ir perduoti gyvūnų globėjams, o ūkinius gyvūnus – kitam ūkinių gyvūnų laikytojui.

Taip pat reglamentuota, kas laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnais ir jų kankinimu, nustatyta, kad nugaišinti gyvūnus gali tik veterinarijos gydytojai.

Daug dėmesio įstatyme skirta kovinių ir pavojingų šunų įvežimo, laikymo, veisimo, ženklinimo, registravimo, prekybos reikalavimams. Nustatyta, kad Lietuvoje bus draudžiami koviniai šunys, jų mišrūnai ir pavojingų šunų mišrūnai, išskyrus iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos laikomus kovinius šunis ir jų mišrūnus bei pavojingų šunų mišrūnus. Pastarieji negali būti toliau veisiami, jiems taikomos tos pačios laikymo taisyklės, kaip ir pavojingiems šunims.

AGRESYVIŲ ŠUNŲ VEISLIŲ SĄRAŠAS  

I. KOVINIŲ ŠUNŲ VEISLĖS IR JŲ MIŠRŪNAI

1. Amerikiečių pitbulterjeras
2. Bandogas (amerikiečių mastifas)

II. PAVOJINGŲ ŠUNŲ VEISLĖS IR JŲ MIŠRŪNAI

3. Amerikiečių Stafordšyro terjeras
4. Stafordšyro bulterjeras
5. Amerikiečių buldogas
6. Argentinos dogas
7. Fila Brasileiro (Brazilų mastifas)
8. Kangalas (Turkų aviganis)
9. Kaukazo aviganis
10. Pietų Rusijos aviganis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(0)
(6)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: