Seniausias sūris Europoje – prieš 7500 metų Lenkijoje  (8)

Mokslininkų tirtuose 7500 metų senumo molinių indų šukėse aptikta įrodymų, patvirtinančių jog šie indai buvo naudojami gaminti sūriams. Juose rasta daugybė skylučių, būdingų ir šių laikų sūrio gamintojų kiaurasamčiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pieno produktų gamyba leido ankstyviesiems žemdirbiams ir gyvulių augintojams gauti maisto, neskerdžiant gyvulių. Sūrio gaminimas leido pieną paversti ne taip greitai gendančiu produktu. Be to, jį galėjo valgyti žmonės, kurie netoleruoja laktozės.

Bristolio universiteto (esančio Jungtinėje Karalystėje) mokslininkai, kartu su kolegomis iš JAV ir Lenkijos tyrė molinių indų, rastų Kujavijoje (Kujaw), Lenkijoje, fragmentus ir nustatė, kad jie buvo naudojami riebiam pienui separuoti į riebią varškę, iš kurios vėliau buvo spaudžiamas sūris, ir laktozės turinčias išrūgas.

„Kiaurasamčiuose buvo rasti pieno likučiai. Tai akivaizdus įrodymas to, kad jie buvo naudojami sūrių gamyboje,“ – teigia Mélanie Salque iš Bristolio, viena iš tyrimo bendraautorių.

Profesorius iš Bristolio Richardas Evershedas: „Įrodymai pritrenkiantys. Pieno likučiai induose, indų forma ir dydis neleidžia abejoti, kad jie buvo naudojami sūriams gaminti. Laikotarpis atitinka ankstyvąjį neolitą. Maždaug tuo laiku žmonės pradėjo auginti javus ir gyvulius. Būtent gyvulininkystės atsiradimas buvo sąlyga rastis ir sūriui, nes tik prijaukinti gyvuliai leidžiasi melžiami“.

Visi tyrimo rezultatai skelbiami žurnale Nature.

Kitas tyrimo dalyvis – Peteris Boguckis iš Prinstono universiteto (JAV) – atkreipia dėmesį į tai, kad sūrio gaminimas pirmykščiams žmonėms leido išvengti laktozės (pieno cukraus), dėl kurios netoleravimo daugelis negalėjo vartoti pieno. Tais laikais tokių žmonių buvo dauguma.

Beje, pieno likučių žmogaus gamintuose induose buvo aptikta dar iš ankstesnių amžių, t. y. 8000 metų senumo molinių indų liekanose, rastose Turkijoje ir Libijoje, tik nebuvo įrodymų, jog tais laikais iš pieno buvo gaminamas sūris.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(7)

Komentarai (8)