Gazuotų gėrimų žala: prasidėjo itin skausmingos ligos protrūkis  (7)

Tyrimai rodo, kad dėl gazuotų gėrimų ir vyno padidėjo susirgimu podagra, kuri kadaise buvo karalių liga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio beveik dvigubai padaugėjo sergančių podagra, informuoja dailymail.co.uk. Ši liga – labiausiai paplitusi uždegiminio artrito forma tarp vyresnio amžiaus vyrų. Pranešama, kad podagra yra susirgęs netgi vienas 35 m. vyras.

Senovėje žmonės podagra sirgdavo, nes dažnai valgydavo mėsą ir gerdavo portveiną, o dabar suserga dėl dažno saldžių gazuotų gėrimų, fruktozės ir alaus vartojimo. Kartais liga gali būti šalutinis vaistų poveikis.

Sergant podagra kraujyje susikaupia šlapimo rūgšties, kurią išskiria inkstai. Šlapimo rūgštis susikaupia, kai suskaido chemines medžiagas ląstelėse – purinus.

Kai organizme pasigamina per daug šlapimo rūgšties arba išsiskiria per mažai jos iš šlapimo pūslės, sąnariuose ir aplink sąnarius gali susikaupti maži kristalai. Kieti, adatėlės formos kristalai sukelia uždegimą ir skausmą.

Dar neaišku, kodėl žmonės suserga arba nesuserga podagra. Tiesa, liga gali būti paveldėta genetiškai. Neaišku ir kodėl padaugėjo ligos atvejų. Susirgimų nuo XX amžiaus pradžios padaugėjo JAV, Australijoje ir Kinijoje.

Vašingtono universitete atliktam tyrimui vadovavusio daktaro Peterio Simkino teigimu, ligos protrūkis gali būti susijęs su didesniu fruktozės vartojimu ir nutukimu.

Dietinė fruktozė – natūralus vaisių cukrus, kuris išgrynintas yra balti milteliai. Fruktozė vartojama vietoje cukraus.

„Sergantiems podagra patariame mažiau valgyti mėsos, negerti alaus, saikingai gerti stiprius alkoholinius gėrimus, taip pat ir vyną, nebadauti, negerti kavos, nevalgyti pieno produktų, nevartoti fruktozės“, – teigė P. Simkinas.

Podagros riziką didina ir aspirinas, kai kurie vaistai nuo kraujospūdžio. Ištirta, kad vyšnių valgymas podagros riziką sumažina 35 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(4)
(34)

Komentarai (7)