Baseine raudonuoja akys? Tai ne nuo chloro - tiesa kur kas nemalonesnė  (7)

Jeigu manėte, kad akys baseine raudonuoja nuo chloro, tai šiek tiek klystate. Tiesa yra ne tokia nekalta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kai einame paplaukioti ir po to skundžiamės, kad raudonuoja akys, taip būna dėl to, kad į baseiną prišlapinta. Šlapime esantis azotas jungiasi su chloru ir susidaro junginiai, vadinami chloraminais, kurie dirgina akis ir sukelia jų raudonumą. Taigi, akys raudonuoja ne nuo paties chloro, o nuo jo maišymosi su šlapimu, išmatomis, prakaitu ir daugybe kitų dalykų, kurie į vandenį patenka kartu su mūsų kūnais“, – sakė JAV Ligų kontrolės centro (CDC) sveiko plaukiojimo programos vadovė Michele Hlavsa.

Anot M. Hlavsa, kuo stipresnis chloro kvapas sklinda nuo baseino, tuo jame daugiau šlapimo. Nuo švarių baseinų chlorui netrenkia.

Jeigu manėte, kad chloras į baseinus pilamas tam, kad valytų mūsų šlapimą, taip pat klystate. Pagrindinė chloro paskirtis yra neutralizuoti E. coli ir kitas bakterijas. Bet kai į baseiną kartu su žmonėmis patenka ir šlapimas, ir išmatos, ir prakaitas, chloras nesirenka su kuo reaguoti – reaguoja su viskuo. Ir dėl to jo kiekis, kuris turėtų kovoti su bakterijomis, sumažėja, sako M. Hlavsa.

Ši informacija ekspertams – tokiems, kaip M. Hlavsa – yra tikrai ne naujiena. „Tiesiog nemanau, kad žmonės apie tai žino. Žmones galvoja, kad ligų iš vandens galima prisigaudyti tik necivilizuotose valstybėse. Bet jų pilna ir pas mus“, – sakė Ligų kontrolės centro specialistė.

Baseinų savininkams ji rekomendavo įsigyti vandens analizės rinkinį, kurių galima įsigyti ūkio prekių parduotuvėse arba internetu.

„Reikia atkreipti dėmesį ir į chloro koncentraciją, ir į pH. Chloro koncentracija turėtų būti tarp 1 ir 3 ppm (nuo 0,0001 iki 0,0003 proc.). pH turėtų būti tarp 7,2 ir 7,8. Tai svarbu, nes pH lemia chloro efektyvumą“, – aiškino specialistė.

„Nenorime išbaidyti žmonių iš baseinų – tik norime, kad jie plaukiotų sveikiau ir saugiau. Juk važiuodami dviračiu užsidedame šalmus. Automobiliuose prisisegame saugos diržus. Tiesiog norime pasakyti, kad baseine plaukioti galima ir saugiau“, – sakė M. Hlavsa.

CDC patarimai norintiems saugiai plaukioti baseinuose: Prieš lipant į vandenį nusiprauskite po dušu. Prausimasis po dušu – tai ne apsiliejimas vandeniu: nepatingėkite nusišveisti nešvarumų ir bakterijų. O išlipę iš baseino dar kartą nusiprauskite. Viduriuojate ar turite kitų virškinimo sutrikimų? Kitų žmonių labui laikykitės atokiau nuo baseino. Ir, žinoma, nesišlapinkite (ir jokiu būdu nesituštinkite) į vandenį. Visus šiuos patarimus girdime nuo vaikystės.

Jeigu turite vaikų – pats laikas juos taip pat informuoti. Ir prisiminkite, kad mažylių sauskelnės vandenyje savo turinio neišlaiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(85)
(4)
(81)

Komentarai (7)