Huaorani gentis: tik šia diena gyvenantys žmonės-jaguarai (Foto)  (9)

Ilgai nežinota apie Amazonės džiunglių gilumoje įsikūrusius Huaorani žmones. Keliautojai ir apylinkių gyventojai vis matydavo tarp tankių medžių šmėžuojančias figūras, tačiau susiruošusieji išsiaiškinti paslaptį taip ir negrįždavo. Šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje paieškos pagaliau pavyko ir buvo atrasta vis dar akmens amžiaus sąlygomis gyvenanti gentis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvena dabartimi ir skaičiuoja iki 10

Huaorani žmones spėjo užsitarnauti nepriklausomų ir nuožmių karių reputaciją. Pirmieji į jų teritoriją atklydę misionieriai paaukojo savo gyvybes, kadangi išsigandę čiabuviai apšaudė juos strėlėmis.

Laikui bėgant šiuolaikinės civilizacijos atstovai dalį šių žmonių įtikino, kad šie gyvena nuodėmėje.

Taip kai kurie vietiniai įsiliejo į modernų pasaulį, tačiau yra grupių, vis dar vengiančių bet kokio kontakto su išoriniu pasauliu ir besitraukiančių į vis atokesnes vietas.

Anot čiabuvių, „Huaorani“ reiškia „žmonės“, o visi kiti, gyvenantys už džiunglių ribų, anksčiau buvo laikomi kanibalais. Šios genties kalba orientuota į dabartį – joje yra vos vienas ateitį apibūdinantis žodis „banee“, kuris reiškia „rytoj“.

Pasaulio suvokimas siauras ir apsiriboja vien džiunglėmis, tad nenuostabu, jog vietiniai nenaudoja didesnių skaičių nei 10.

Gyvenimo pabaigoje – anakondos teismas

Rūbais pridengę tik intymias kūno vietas ir nuolat vaikštantys basi, Huaorani laiko save tikrais sveikuoliais. Tiesa, negailestinga tropikų saulė labai dažnai tampa odos vėžio priežastimi.

Čiabuviai dėl visų sveikatos problemų kaltina misionierių atneštas bakterijas ir sako, jog prieš jiems atvykstant čia buvo tik dvi ligos – žaizdos ir skausmas.

Gentyje nėra aiškaus vado – lyderis išrenkamas tik iškilus kokiai nors problemai. Kai ji išsprendžiama, visi ir vėl tampa lygūs. Paprastai Huaorani šeimos monogamiškos, tačiau sutrikus balansui tarp lyčių viena moteris gali gyventi su keletu vyrų ir atvirkščiai. Vietiniai neįžvelgia didelio skirtumo tarp fizinio ir dvasinio pasaulio. Anot čiabuvių, mirusiųjų laukia susitikimas su milžiniška anakonda, kurios geluonies išvengia tik gyvenę dorai ir sąžiningai. Huaorani šventaisiais laiko šamanus, kuriais gali tapti bet kas iš genties narių. Tikima, kad žiniuoniai gali teleportuotis bei tapti jaguarais, tad šių gyvūnų niekada nemedžioja. Kai kurie kaltina Huaorani, kad priimdami vis daugiau turistų jie išsižada unikalaus gyvenimo būdo. Patys čiabuviai teigia, jog ekoturizmas yra vienintelė išeitis siekiant kontroliuoti savo teritoriją ir išsaugoti gamtą. Tačiau kad ir kokios būtų jų svetingumo priežastys, apsilankymas pas gentį nepalieka abejingų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(60)
(2)
(57)

Komentarai (9)