Paskelbtas klestėjimo indeksas 2016: į kokias valstybes reikėtų vykti, norint geriausio gyvenimo  (2)

Atliktas laimingiausių, turtingiausių ir labiausiai klestinčių šalių tyrimas atskleidė Lietuvos silpnąsias vietas. Nors bendroje lentelėje tikrai nesame gale, nuo Baltijos šalių bei kaimynų lenkų atsiliekame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klestėjimo indekse indeksą (angl. Prosperity Index) apžvelgiamos 142 šalys, Lietuvai 2015 metais skirta 41 vieta. Šiame indekse per metus mes pakilome vienu laipteliu aukščiau. Geriausią vietą – 40 – užėmėme 2009 metais.

Tuo tarpu broliukai latviai yra vieta aukščiau, o sesutė Estija – 31 vietoje. Aukščiau mūsų atsiduria ir kaimyninė Lenkija – 29 vietoje. Pirmoji vieta atitenka lietuvių emigrantų pamėgtai Norvegijai.

Norint nustatyti labiausiai klestinčias šalis nežiūrima vien į turimą pinigų kiekį, tai tik vienas iš indekso rodiklių.

„Legatum Institutas“ rengdamas šį sąrašą palygina 89 kintamuosius. Tarp šių kintamųjų matuojami ir tokie tradiciniai indikatoriai kaip šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas bei žmonių, kurie dirba pilnu etatu skaičius. Taip pat palyginami ir įdomesni rodikliai: saugių interneto serverių skaičius šalyje ir ar žmonės dienomis jaučiasi pakankamai pailsėję.

Visi šie aspektai yra padalinami į 8 subindeksus: ekonomika, verslumą, valdžią, švietimą, sveikatą, saugumą, asmeninę laisvę ir visuomeniškumą.

Džiaugtis galime švietimu, bet ne ekonomika

Apžvelgiant pirmuosius 4 subindeksus matyti, kad nors švietimas Lietuvoje vertinamas gerai, skiriama 30 vieta iš 142, vertinant mūsų ekonomiką atsiduriame 63 vietoje.

Vertinant Lietuvos ekonomiką atsižvelgta į BVP augimą, infliaciją bei nedarbą. Taip pat gyventojams užduodami papildomi klausimai. Pavyzdžiui, 39,5 proc. atsakė, kad pasitiki finansinėmis institucijomis, apie 78,7 proc. gyventojų teigė turintys būstą ir pinigų maistui. Tačiau tik 18,8 proc. atsakė, kad dabar tinkamas laikas susirasti darbą, o 36,6 proc. patenkinti savo gyvenimo kokybe.

Pagal verslumą užimame 45 vietą. Buvo matuojama, kiek saugių interneto serverių yra šalyje, ar lengva pradėti savo verslą, interneto greitis. Tyrimas parodė, kad 2014 metais 92,9 proc. Gyventojų atsakė, kad namuose yra bent vienas mobilusis telefonas. Taip pat klaustas, ar manoma, jog dirbant sunkiai gyvenime galima pasiekti daugiau, taip mano 42,7 proc. apklaustųjų.

Gyventojai taip pat buvo apklausti, ką jie mano apie valdžią. Nors bendrame valdžios vertinimo reitinge užimame 40 vietą, atsakymai rodo, jog situacija nėra tokia gera. Tik 38,6 proc. apklaustųjų mano, kad rinkimai būna sąžiningi, 37 proc. pasitiki valdžia, o 33,7 proc. teismine sistema. Net 87,6 proc. mano, kad valdžia ir verslas yra korumpuoti.

Vertinant švietimo sistemą Lietuvai skirta 30 vieta. Didžiausią įtaką tam padarė mokinių skaičius, kurie pasiekia vidurinį išsilavinimą.

Naktimis vaikštome saugūs, tačiau neturime laisvės?

Matuojant mūsų sveikatos apsaugą, saugumą, asmeninę laisvę bei visuomeniškumą, žemiausią poziciją užėmė asmeninė laisvė – 97 vietą.

Vertinant saugumą Lietuvoje, skirta 30 vieta. Tokioje vietoje atsidūrėme nes buvo matuotas pilietinių karų skaičius, ar pabėgėlių buvimas sukėlė maisto trūkumą bei kitas problemas. Respondentų taip pat buvo klausiama ar per pastaruosius metus jie turėjo pavogtų daiktų, 8,2 proc. atsakė, kad turėjo. O 50,5 proc. apklaustųjų atsakė, kad jaučiasi saugūs vaikščiodami vieni naktį.

Pagal sveikatos apsaugą užėmėme 44 vietą. Labiausiai džiuginantys rezultatai parodo, kad 81,4 proc. gyventojų yra patenkinti vandens kokybe, tuo tarpu pasaulio vidurkis šiuo klausimu 68,6 proc. Taip pat klausta ar žmonės jaučiasi pailsėję per vakar dieną ir ar praėjusią dieną teko dėl kažko rūpintis. Atitinkamai į šiuos klausimus teigiamai atsakė 62,5 proc. ir 40,8 proc. Apžvelgiant Lietuvos gyventojų sveikatą taip pat buvo tikrinamas tuberkuliozės atvejų skaičius bei ar vaikai yra vakcinuojami.

Pagal visuomeniškumą Lietuvai atiteko 64 vieta. Šiuo indeksu buvo tiriama ar respondentai linkę padėti vieni kitiems, ar aukoja pinigų labdarai, ar lanko maldos namus. Tik 8,2 proc. atsakė, kad per pastarąjį mėnesį savanoriavo. Per pastarąjį mėnesį aukojusių labdarai buvo 10,1 proc., o padėjusių nepažįstamam 33,7 proc. Stipriausias mūsų rodiklis – pasitikėjimas draugais bei šeima ištikus nelaime. Teigiamai į šį klausimą atsakė 91,2 proc.

Prasčiausia vieta skirta tiriant asmens laisvę. Ir nors daugiau nei pusė apklaustųjų atsakė, kad yra patenkinti pasirinkimo laisve ir mano, kad Lietuva yra tinkama vieta gyventi imigrantams bei etinės mažumoms, žvelgiant į visų šalių vidurkį atsiliekame.

Palyginimui Baltarusija šiame indekse užima 63 vietą, Rusija 58 vietą, o Ukraina 70 vietą.

Žemiausią vietą užima Centrinė Afrikos Respublika.

Pilną sąrašą galite peržiūrėti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai (2)