Didžioji Britanija palieka ES: o kas bus toliau?  (68)

Jungtinės Karalystės rinkėjai nubalsavo už vadinamąjį „Brexit“ – pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES). Tai reiškia, kad per kelis mėnesius britai ir ES atstovai pradės derėtis dėl Jungtinės Karalystės išstojimo sąlygų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės pasitraukimas paveiks ekonomiką – tiek pačios šalies, tiek Bendrijos -, imigracijos politiką, šalies vidaus politiką ir kitas sritis. Praeis ne vieneri metai, kol britų pasitraukimo iš ES pasekmės taps aiškios.

Pasitraukimo iš ES procesas užtruks kelerius metus

Sprendimas dėl „Brexit“ nėra teisiškai privalomas ir yra keli būdai, kaip teoriškai jį galima būtų užblokuoti. Tačiau, kaip pažymi BBC, „eiti prieš žmonių valią, išreikštą referendume, būtų politinė savižudybė“.

Europos Sąjungos sutarties 50-ajame straipsnyje įtvirtinta tvarka, kaip valstybė gali pasitraukti iš ES. Straipsnis numato, kad šalis turi pranešti Bendrijai apie savo sprendimą ir kartu su ja derėtis dėl atsiskyrimo sąlygų.

Referendumo rezultatas dar nelaikomas oficialiu pranešimu – jis turėtų būti padarytas per kelias artimiausias dienas ar mėnesius. Kai pranešimas bus įteiktas, Jungtinė Karalystė turės dvejus metus, per kuriuos reikės sutarti su Bendrija dėl naujos sutarties. Bus deramasi dėl tarifų, migracijos ir prekybos taisyklių.

Geriausiu atveju, Jungtinė Karalystė ir toliau turės priėjimą prie bendrosios ES rinkos, tačiau turės sutikti su tam tikromis Bendrijos taisyklėmis.

Referendumo rezultatas gali suskaldyti Jungtinės Karalystės vyriausybę

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas apskritai nenorėjo rengti referendumo dėl „Brexit“. Tačiau 2014-aisiais, patirdamas didelį spaudimą dėl augančios kraštutinės dešinės įtakos ir nepasitenkinimo savosios Konservatorių partijos viduje, D.Cameronas pažadėjo surengti plebiscitą dėl narystės ES, jei konservatoriai laimės 2015-ųjų parlamento rinkimus.

Taip ir įvyko ir D.Cameronas laikėsi savo pažado. Jis pats kovojo kampanijos pusėje, kuri siekė pasilikimo Bendrijoje. Tačiau daug jo vyriausybės narių palaikė kitą pusę.

Stovyklos, palaikiusios „Brexit“ laimėjimas gali itin susilpninti D.Camerono pozicijas jo partijoje. Pats premjeras žadėjo toliau eiti savo pareigas, nepriklausomai nuo referendumo baigties. Tačiau savo oficialioje kalboje jis pažadėjo palikti premjero postą per tris mėnesius.

„Brexit“ turės neigiamos įtakos Jungtinės Karalystės ekonomikai

Trumpuoju laikotarpiu, netikrumas dėl Jungtinės Karalystės ryšio su ES – didžiausia prekybos partnere – gali įstumti šalies ekonomiką į recesiją.

Vos paaiškėjo rezultatas Jungtinės Karalystės svaro kursas smuko iki 31 metų žemumų, krito akcijų ir naftos kainos. Svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko daugiau nei 9 proc. iki 1,3305 JAV dolerio – mažiausio lygio nuo 1985 metų, o JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu pirmą kartą per daugiau nei pustrečių metų smuko žemiau 100 jenų ribos, nes investuotojai skuba investuoti į saugius aktyvus.

Ilguoju laikotarpiu, situacija gali dar pablogėti. Jei D.Camerono vyriausybė pasitrauks, šansai susitarti su ES dėl britams palankių sąlygų gali sumenkti. ES užimti itin griežtas ir nelanksčias pozicijas, kad atbaidytų kitas šalis nuo panašių sprendimų, kokį priėmė britai.

Santykių su ES pablogėjimas gali sukurti rimtų problemų verslui Jungtinėje Karalystėje. Jungtinės Karalystės vyriausybė paskaičiavo, kad, priklausomai nuo sugebėjimo susitarti su ES, britų ekonomika susitrauks 3,8-7,5 procento.

Po „Brexit“ – neaiški migrantų situacija

Vienas svarbiausių ir itin nevienareikšmiškai vertintų ES pasiekimų buvo laisvo žmonių judėjimo principo įsteigimas. Bendrijos pilietis gali nevaržomai keliauti ir dirbti bet kurioje ES šalyje.

Šia galimybe pasinaudojo tiek britai, tiek kitų ES šalių piliečiai. Skaičiuojama, kad 1,2 mln. britų gyvena kitose ES šalyse ir 3 mln. užsieniečių gyvena Jungtinėje Karalystėje. Tačiau dėl britų išstojimo migracijos taisyklės gali pasikeisti.

Žinoma, Jungtinė Karalystė gali susitarti su ES dėl naujos sutarties, kurioje laisvo žmonių ir darbuotojų judėjimo galimybė būtų išlaikyta. Vis dėlto, tai – mažai tikėtina. Vienas pagrindinių išstojimo argumentų ir buvo nepasitenkinimas dėl imigrantų, ypač tų, kurie atvyksta iš Rytų Europos šalių. Todėl po išstojimo taisyklės gali keistis.

Toks pokytis gali nulemti tai, kad daug imigrantų gali prarasti teisę toliau gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje. Tačiau kaip iš tiesų keisis taisyklės imigrantų atžvilgiu išlieka vienu didžiausių neaiškumų.

„Brexit“ gali lemti Jungtinės Karalystės suskilimą

Apklausos ir balsavimas referendume rodo, kad škotai pasisako už Jungtinės Karalystės pasilikimą ES.

Škotija niekada nebuvo patenkinta Anglijos dominavimu ir jau siekė savo nepriklausomybės. Po to, kai britai nubalsavo už pasitraukimą, nepriklausomybės siekiantys škotų nacionalistai dar labiau sustiprės.

Neatmetama, kad bus siekiama suorganizuoti dar vieną referendumą, kuriuo būtų siekiama sukurti nepriklausomą Škotijos valstybę, kuri galėtų savarankiškai prisijungti prie ES.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai (68)