Šie filmukai atskledžia, kokie siaubingi yra arabų įstatymai moterims (Video)  ()

Tūkstančiai žmonių pasidalino filmuku, parodančiu, kaip Saudo Arabijos globos įstatymai varžo moterų teises.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Facebook“ socialiniame tinkle „Human Rights Watch“ (liet. Žmogaus teisių stebėsenos organizacija, toliau - HRW) pasidalino trumpu video, kuriame arabę moterį priverčia grįžti pas smurtaujantį vyrą.

Filmuke skelbiama: „Net kai smurtauja prieš savo žmonas, arabai laikomi jų globėjais #Kartu UžbaigsimeVyrųGlobą“ (angl. „Even when they abuse their wives, Saudi men still act as guardians over them #TogetherTo EndMaleGuardianship“).

Šis video buvo pasidalintas 2300 kartų ir sulaukė daugiau nei 8400 Patinka per mažiau nei 12 valandų.

Jame vaizduojama, kaip vyras muša savo žmoną ir išvaro ją iš namų. Nuėjus į prieglaudą moteriai patariama, kad geriausia jai būtų grįžti pas smurtaujantį vyrą.

Toliau rodoma, kaip jos vyras pasirašo pasižadėjimą nemušti savo žmonos ir išsitempia verkiančią moterį iš prieglaudos, o grįžęs namo toliau prieš ją smurtauja.

Filmukas vaizduoja naujausių HRW tyrimų rezultatus, rodančius, kad per pastarąjį dešimtmetį nepakeisti Saudo Arabijos vyrų globos įstatymai išlieka didžiausiu moterų teisių pažeidimu.

Tyrimas „Uždarytos: moterys ir Saudo Arabijos vyrų globos sistema“ (angl. „Boxed In: Women and Saudi Arabia’s Male Guardianship System”) nagrinėja problemas, su kuriomis susiduria moterys, bandydamos priimti sprendimus ar atlikti veiksmus be vyriškosios lyties giminaičio sutikimo ar priežiūros.

Pagal įstatymą, kiekviena Saudo Arabijos moteris privalo turėti globėją vyrą – dažniausiai tėvą ar sutuoktinį, kartais brolį ar net sūnų, kuris už ją priima sprendimus.

Kitas HRW filmukas vaizduoja moterį chirurgę Saudo Arabijoje, kurią pakviečia dalyvauti širdies operacijų konferencijoje Londone, tačiau ji privalo gauti savo sūnaus leidimą ten keliauti.

Jos vaikas uždraudžia jai vykti į konferenciją, nes „nenori“.

Trečiasis filmukas vaizduoja merginą, paleidžiamą iš jaunimo sulaikymo centro. Ji apkabina savo motiną, tačiau privalo grįžti atgal, nes tėvas atsisako duoti leidimą ją paleisti į laisvę, teigdamas: „Ji mums užtraukė gėdą. Aš neleisiu jai grįžti namo“.

Kalbėdama apie atliktą tyrimą, Sarah Leah Whitson, HRW Artimųjų Rytų padalinio direktorė, teigia: „Faktas, kad Saudo Arabijos moterys privalo turėti vyro globėjo leidimą keliauti, dirbti ar daryti tai, ką nori, yra ilgą laiką besitęsiantis žmogaus teisių pažeidimas ir trukdantis šalies ekonomikos plėtrai veiksnys“.

„Šalies valdžia turėtų pagaliau padaryti sau paslaugą ir išklausyti daugiau nei pusės savo gyventojų norą būti išlaisvintiems iš globos sistemos uždedamų grandinių“

Viena 25-erių Saudo arabė HRW pasakojo: „Mes visos privalome gyventi tarp dėžutės, kurią mums nupiešia mūsų tėvai ir vyrai, sienų“.

Moterų teisių aktyvistės Saudo Arabijoje jau nekartą kreipėsi į šalies vyriausybę su prašymu panaikinti vyrų globos sistemą. 2009-aisiais ir 2013-aisiais Saudo Arabija sutiko sumažinti vyrų globėjų įtaką moterų gyvenimams – joms nebereikia prašyti leidimo dirbti, o smurtas namuose pradėtas laikyti nusikaltimu.

Nepaisant to, HRW išsiaiškino, kad šios mažos reformos vyrų globėjų sistemoje nieko nepakeitė – į jas žiūrima pro pirštus arba jų visai nepaisoma.

Be vyro globėjo priežiūros ir sutikimo moterys negali pateikti prašymo gauti pasą, joms neleidžiama išvykti į užsienį, jos nuolat susiduria su kitais biurokratiniais sunkumais – be vyro globėjo leidimo joms neleidžiama išsinuomoti buto, parašyti pareiškimų ir t.t.

Be globėjo sutikimo jos negali studijuoti svetur, o jei ir leidžiama, vyras globėjas turi kartu su jomis vykti į užsienį ir saugoti jas studijų metu, tačiau šis reikalavimas privalomas ne visada. Moterims taip pat negalima vairuoti, ir tyrimas parodė, kad jos susiduria su daugybe sunkumų, jei nori pabėgti nuo agresyvių savo globėjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(31)
(2)
(29)

Komentarai ()