Kaip jus žudo darbas ir pašliję santykiai su artimaisiais: profesionalus testas, norint įvertinti savo būklę ir mirties riziką  ()

Įtampa, stresas, priešiškumas, pyktis, depresija, nerimas, pavydas. Kokią įtaką sveikatai daro visos šios neigiamos emocijos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos – tarsi klijai, lašas po lašo užklijuojantys širdį bei galvos smegenis maitinančias kraujagysles. Blogos emocijos pakursto ne tik biocheminius procesus. Jos neleidžia žmogui atsipalaiduoti. Tai trikdo kraujotaką, o ilgainiui sukelia negrįžtamus pokyčius, lydinčius iki ankstyvos mirties.

Kraujagyslės – gyvybės tinklas

Žmogaus savijauta, o kartu ir gyvybinės organizmo funkcijos priklauso ir nuo širdies raumenį maitinančių, ir nuo visų kitų kraujagyslių būklės. Juk jomis tekėdamas kraujas po visą organizmą išnešioja deguonį bei reikalingas maisto medžiagas.

Tuomet, kai kraujotaka sutrinka, sutrinka ir organų – jų ląstelių aprūpinimas deguonimi. Tai – katastrofa, kurios ištiktą žmogų anaiptol ne visada įmanoma išgelbėti. Neatsitiktinai kasmet rugsėjo 29-oji minima kaip Pasaulinė širdies diena.

Tai daroma Pasaulio širdies federacijos sumanymu. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į širdies infarkto bei smegenų insulto rizikos veiksnius. Stengiamasi apie juos žmonėms suteikti kuo daugiau informacijos, kad jie išmoktų jų vengti ir pakeistų tam tikrus įpročius.

Emocijos – lyg karas

Nenuspėjamos permainos, ekonominiai bei politiniai neramumai, nepasitikėjimas valdžia, vienoje ar kitoje valstybėje kylantys kariniai konfliktai. Visa tai neišvengiamai paliečia kiekvieną žmogų, Lietuvos gyventojus – taip pat.

Ko gero, nėra tokios šeimos, kurios artimieji nebūtų išvykę svetur – dirbti, mokytis, poilsiauti. Todėl bet kurioje valstybėje kilusios negandos atsirita ir iki mūsų šalies žmonių. Geopolitinių įvykių primestą nerimą dar labiau sustiprina vidinės neigiamos emocijos. Tai stresas, priešiškumas, pyktis, depresija, nerimas, pavydas, taip pat – didžiulė konkurencija, tarpusavio nesantaika.

Pasirodo, tai yra ypač svarbūs miokardo infarkto, insulto veiksniai – ligų, kurios dar labai dažnai sukelia staigią mirtį. Apie tai kalbama ir naujausiose – 2016-ųjų metų Europos kardiologų draugijos išleistose Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos gairėse.

Jose akcentuojama, kad minėtų ligų epidemijos plitimą spartina ne tik klasikiniai rizikos veiksniai: aukštas kraujospūdis, didelis cholesterolio kiekis kraujyje, rūkymas ir kiti. Yra daugybė kitų, ypač svarbių rizikos veiksnių, kurių vis dar retai tepaisoma. Tai psichosocialiniai – su elgsena, emocijomis, gyvenimo bei darbo sąlygomis susiję veiksniai.

Prasta socialinė ir ekonominė padėtis, socialinės paramos stoka, darbe ir šeimoje kylantis stresas, priešiškumas, depresija, nerimas, įvairūs psichikos sutrikimai – visa tai didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, o kartu ir priartina mirtį.

Ir, atvirkščiai, teigiamos emocijos bei laiku suteikta socialinė pagalba tirpdo širdies ir kraujagyslių ligų riziką – suteikia ilgo gyvenimo viltį.

Kodėl tai sukelia ligas?

„Nesinervink. Miegui skirk pakankamai laiko. Valgyk visavertį maistą. Sportuok. Nepersidirbk“, – visi šie medikų patarimai žmogui yra neįveikiami, jei darbe ir namuose tvyro nuolatinė įtampa, o nesaugumo jausmą pakursto ir mažos finansinės pajamos.

Psichosocialinė įtampa apskritai trukdo žmogui laikytis gydytojų rekomendacijų ir pakeisti bloguosius įpročius. Apie prastą žmogaus socialinę-ekonominę būklę įspėja menkas išsilavinimas, pinigų stygius, sunkus fizinis ar rankų darbas, blogos darbo sąlygos, gyvenimas skurdžiame būste.

Šie veiksniai papildo vienas kitą ir didina koronarinės širdies ligos (KŠL arba vainikinių širdies arterijų ligos) riziką.

Susargdina ir stresas, ir vienatvė

Pastebėta, kad žmonėms, kurie buvo pasmerkti vienatvei – kurie buvo atskirti nuo kitų visuomenės narių – rizika susirgti arba anksti numirti nuo koronarinės širdies ligos yra gana didelė.

Tokią pat neigiamą įtaką širdies būklei daro ir socialinė atskirtis bei socialinės paramos stoka. Tai verčia progresuoti KŠL ir pablogina jos išgydymo galimybes. Staigūs, sunkūs psichikos sukrėtimai taip pat gali tapti vainikinių širdies arterijų kraujotakos sutrikimo priežastimi.

Tai gyvybei grėsminga situacija, kai vainikinė širdies kraujagyslė kritiškai susiaurėja arba užsikemša trombu. Ši būklė apibūdinama kaip nestabili krūtinės angina (priešinfarktinė būklė) arba ūminis miokardo infarktas.

Patirtos gamtos katastrofos, asmeniniai sukrėtimai – pralaimėjimas, praradimas, netektis ar kiti sunkūs asmeninio gyvenimo įvykiai – sukelia stiprias neigiamas emocijas. Vienais atvejais tai sukelia pykčio priepuolius, kitais – ilgalaikį sielvartą.

Išsiaiškinta, kad žmogaus mirtis jį praradusiems artimiesiems pirmąją parą po netekties net 20 kartų padidina ūmaus miokardo infarkto tikimybę. Pamažu, per keletą kitų dienų ši grėsmė sumažėja.

Darbas žudo? Tai – tiesa

Lėtinis stresas darbe smarkiai padidina ankstyvos, staigios mirties nuo KŠL riziką. Ypač toks stresas pavojingas vyrams.

Jį pakursto ilgos darbo valandos, dažni viršvalandžiai, dideli psichologiniai reikalavimai, neobjektyvumas, šališkumas, įtampa. Ypač sveikatą žaloja mobingas – ilgalaikis, sistemingas psichologinis teroras, kurį grupė bendradarbių arba vadovas nukreipia į vieną žmogų.

Ilgalaikės, neįveiktos šeiminio gyvenimo krizės – skyrybų situacijos taip pat padidina KŠL riziką.

Negalima ignoruoti depresijos

Mokslininkai įrodė, kad depresija ir ją lydintys negalavimai taip pat skatina KŠL progresą ir priartina mirtį. Išsekimas, energijos stoka (gyvybinių jėgų nebuvimas) – tai vieni dažniausių depresijos požymių, kurie širdies kraujotakai taip pat daro didelę neigiamą įtaką.

Pasidalinkite su draugais
(17)
(8)
(9)

Komentarai ()