Viską darėme atvirkščiai? 7 mitai apie sveiką gyvenseną, kuriais neturėtumėte tikėti  (4)

Būti sveiku, sportišku, išlaikyti gerą formą... Šiuos tikslus lengva išsikelti, tačiau kur kas sunkiau pasiekti. Juolab, kai žiniasklaidoje apstu dezinformacijos ir ja besivadovaujantys žmonės dažnai prisidaro daugiau žalos nei naudos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

XX amžiaus pabaigoje skelbti sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo patarimai smarkiai skiriasi nuo, naujausiais tyrimais paremtų, šio dešimtmečio rekomendacijų. Tačiau „senosios šmėklos“ dar kartais yra pateikiamos, kaip pagrįsti faktai. Todėl, leiskite jums pristatyti plačiai paplitusius mitus apie sveiką gyvenseną, kuriais neturėtumėte pasikliauti.

Mitas: riebalai jus storina

Kaip ir bet kurių produktų bei maisto medžiagų, riebalų – galima persivalgyti ir taip pakenkti savo sveikatai. Tačiau pastarieji (ypač gauti iš alyvuogių aliejaus, avokadų, riešutų) yra esminė mūsų mitybos dalis.

Jeigu jų nevartojate, ne tik atimate iš savo kūno būtinas medžiagas, tačiau ir padidinate galimybę persivalgyti kitokių produktų, kurių kūnas pareikalauja mainais už riebalų stygių.

Mitas: pienas „be riebalų“ yra sveikesnis

Vis dažniau parduotuvėse galime išvysti pieno produktų su užrašu – „be riebalų“. Tačiau visai nereiškia, kad tai yra sveika.

Deja, daugelis neriebių produktų yra papildyti dar pavojingesne medžiaga – cukrumi. Todėl žmonės, kurie valgo mažai riebius pieno produktus, yra labiau linkę susidurti su antsvorio problema.

Mitas: nėra skausmo – nėra rezultatų

Šis mitas vis dar gajus tarp sporto pasaulio entuziastų, tačiau iš tikrųjų kūno skausmas sporto metu signalizuoja, kad jūs atsidūrėte arti rizikos susitraumuoti. Tačiau tai nereiškia, kad turite pasiduoti.

Natūralu, kad po treniruotės šiek tiek maudžia raumenis (kurie, beje,  neturi nieko bendra su pieno rūgštimi), kol tai netrukdo jums gyventi savo normalaus, kasdienio gyvenimo.

Sporte yra labai svarbu nepersistengti. Net ir mažesnio intensyvumo treniruotės atneša didžiulę naudą.

Mitas: pernelyg senas pradėti sportuoti

Visuomenėje vyrauja mitas, kad, jei nepalaikysite geros fizinės formos jaunystėje, niekada jau nebūsite sportiškas ir sveikas. Pasirodo, tai yra visiška nesąmonė.

Tyrimai parodė, kad žmonės, kurie pradėjo fiziškai aktyviai gyventi vėlesniame amžiuje (net po 70-ojo gimtadienio), gyveno ilgiau ir kokybiškiau nei jų mažai judantys draugai.

Mitas: raudono vyno taurė kasdien – prailgina gyvenimą

Keli tyrimai parodė labai nedidelę raudoname vyne esančių medžiagų naudą širdies bei kraujagyslių veiklai. Vis dėlto, tokie rezultatai pasitvirtino tik suvartojant labai mažus šio alkoholinio gėrimo kiekius.

Galiausiai, net ir tai pasirodė nėra visiškai tiesa. Reguliarus alkoholio vartojimas yra susijęs su sutrikusiu miegu, sumažėjusiu laimės jausmu bei vėžio rizika.

Mitas: reikia išgerti aštuonias stiklines vandens per dieną

Vartoti skysčius yra labai svarbu. Ir kartais, kai negalite užmigti arba jaučiatės pavargę, problema gali slypėti būtent dehidratacijoje.

Tačiau, kaip teigia tyrėjas Randallas Monroe, „nėra jokių mokslinių įrodymų, kad aštuonios vandens stiklinės yra dienos norma“.

Apskritai, reikia stebėti savo kūno poreikius bei vyraujančius orus ir gerti tiek vandens, kiek norisi, kad išvengtumėte dehidratacijos.

Mitas: fizinis aktyvumas padeda atsikratyti svorio

Fizinis aktyvumas yra labai, labai svarbu. Tai stiprina mūsų kūną ir organizmo imunitetą. Tačiau tai nepadeda žmogui  numesti svorio.

Sportiniai pratimai nesudegina pakankamai kalorijų, kad prisidėtų prie žmogaus svorio mažėjimo. Yra tik vienas būdas, kuris padeda panaikinti ant kūno susidarantį riebalų sluoksnį – suvartojamų kalorijų mažinimas. Gydytojas arba dietologas jums gali padėti susidaryti sveiką mitybos planą ir jo laikytis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(83)
(11)
(72)

Komentarai (4)