Netikėtas požiūris netikėtu kampu: veganizmas daro didelę žalą gamtai  (51)

Žmonių, pasirinkusių tapti veganais, motyvaciją neretai lėmė noras neskriausti gyvūnų, tačiau gali būti, kad šis pasirinkimas jiems iš tikrųjų padaro daugiau žalos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Straipsnyje „The Vegan Confusion“ (lt. „Veganų painiava“) gamtos aktyvistas Claudio Bertonatti maždaug prieš metus išsakė poziciją, kad vien ryžių, grūdų ir daržovių valgymas lemia tūkstančius gyvūnų mirčių, o veganai ir vegetarai aukština maisto kultūrą, kurioje auginti daržoves ir grūdinius produktus yra svarbiau nei gyvūnai.

C. Bertonatti anksčiau pats buvo vegetaras, tačiau supratęs, kokios to pasekmės, nutarė tapti visaėdžiu. Neseniai jis davė interviu leidiniui „Playground“, kur paaiškino savo pozicijos pasikeitimą.

„Argentinoje susidūriau su daugybe žmonių, kurie teigia, kad yra gamtos gynėjais, nes nevalgo mėsos ir nedėvi odinių drabužių. Jie galvoja, kad, būdami veganais ir vegetarais, apsaugo gyvūnus nuo mirties. Tai netiesa“, – teigė C. Bertonatti.

Straipsnio autorius paaiškino pastebėjęs, kad sukultūrintuose laukuose nebelikdavo paukščių, o likusius buvo mėginama išnaikinti. Anot C. Bertonatti, gamtos stebėjimas leido suvokti, kad jis buvo suklaidintas.

„Būdamas vegetaru saugojau naminius gyvūnus, tačiau ne laukinius. Ir daugybė tų gyvūnų – ne karvės, kiaulės ar ožkos – ėmė nykti. Todėl nutariau vėl tapti visaėdžiu“, – sakė C. Bertonatti

Pasak straipsnio autoriaus, kalbant apie mitybą, svarbu būti solidariam su gamta: rinktis mažesnį blogį, skatinti atsakingą vartojimą, humanišką žudymą.

„Fundamentalistams nuodėmė net paminėti mirtį. Kaip dar turėčiau tai vadinti? Eutanazija? – klausė C. Bertonatti. – Veganai teigia, kad rūpinasi gamta, tačiau greičiausiai negalėtų išvardyti 10 gyvūnų ir 10 augalų esančių jų gyvenamojoje teritorijoje.“

Dr. Christianas Dunnas, gamtos ir žemės ūkio specialistas, teigia, kad žmonės, kuriems rūpi rūšių įvairovė ir gamta, neturėtų pasirinkti tapti veganais.

„Jei norite, kad tam tikros grūdų rūšys augtų efektyviai, tada taip, jums teks nužudyti ar pašalinti tam tikrus kenkėjus – tiek gyvūnus, tiek augalus. Taigi galima teigti, kad veganai yra atsakingi už tam tikrų gyvūnų naikinimą dėl poreikio auginti tam tikras javų rūšis“, – sakė mokslininkas.

Pasak C. Dunno, atsisakyti viso gyvūninio maisto nėra pati geriausia išeitis. Žmonėms, kurie gali rinktis, ką valgyti, jis siūlo geriau rinktis pirkti tiesiai iš augintojų ar rinktis organiškus produktus, tačiau neatsisakyti mėsos apskritai.

„Rinkitės tuos, kurie su gyvūnais elgiasi gerai, skatina įvairovę, rūpinasi dirvožemiu, vandens švara ir suteikia bendruomenei naudos“, – sakė C. Dunnas.

Vis dėlto su jais nesutinka kitas gamtosaugos aktyvistas George’as Monbiotas. Jis argumentuoja, kad bet kokia maisto pramonė žudo (išeities nėra?). Jo teigimu, mėsos pramonė žudo gerokai labiau, nes gyvūnai šeriami tomis pačiomis augalinėmis kultūromis, kurias taip pat privalu užauginti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(46)
(65)
(-19)

Komentarai (51)