Kodėl vis daugiau porų miega atskirai? Už ir prieš miegojimą skirtingose lovose ir ką reikia apsvarstyti prieš priimant sprendimą  ()

Maždaug viena iš keturių porų miega atskiruose miegamuosiuose ar lovose, tai rodo 2015 m. atliktas Nacionalinio miego fondo tyrimas. 2013 metais Toronto Ryerson universiteto tyrimas šį skaičių padidino iki 30–40 proc. Kodėl šis skaičius vis didėja ir kas naudingiausia sveikatai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į šį klausimą bandė atsakyti laida „Klauskite daktaro“. Profesorius Alvydas Unikauskas teigia, kad miegoti atskirai verta, nes:

1. Miegojimas kartu gali kelti nusivylimą partneriu. „Svarbu turėti omenyje, kad mes visi turime skirtingus miegojimo stilius ir miegojimo pozas. Ir jos porose gali net labai skirtis. Pavyzdžiui, jei vienas partneris garsiai knarkia, arba jei pora turi labai skirtingą miego stilių, dalijimasis lova gali sukelti nusivylimą ir apmaudą. Leedso universiteto tyrimas rodo, kad kas trečias britas kaltina savo partnerį dėl to, kad neišsimiega.

2. Miegojimas atskirai gali padėti geriau išsimiegoti. Dėl to miegas atskirai yra puikus praktinis sprendimas, leisiantis abiems partneriams gerai naktį išsimiegoti. Gerai išsimiegoję mes tampame emociškai stabilesni. O neišsimiegojimas gali nulemti širdies ligų, nutukimo ir cukrinio diabeto riziką.

3. Miegas, kaip žinome, turi įtakos mūsų nuotaikoms, tuo tarpu, kai mes neišsimiegame, tampame paniurę, nekantrūs ir labai sunkiai valdome emocijas. O kokybiškas miegas gali lemti geresnę nuotaiką ir net pagerinti santykius. Be to, žmonės įpratę turėti  savo erdvę nebūtinai nori perleisti ją, kai pradeda santykius.

4. Labiau pasiilgstate savo partnerio.

Miegoti kartu, pasak prof. A.Unikausko, verta nes:

1. Aktyvesnis jūsų seksualinis gyvenimas, nereikia planuoti susitikimų šiuo reikalu. Jei miegate atskiruose kambariuose, prarandate  spontaniškų lytinių santykių galimybę, teigia dr Laurel Steinberg, klinikinis seksologas ir psichologijos profesorius iš Kolumbijos universiteto.

2. Mažiau stresuojate. Be to, kito kūno šiluma padeda jūsų smegenims išskirti oksitociną, labai raminantį, streso mažinimo hormoną. Oskitocinas palengvina nerimo jausmą, jis gaminamas toje pačioje smegenų dalyje, atsakingoj už miego-būdravimo ciklą.

3. Daugiau kalbatės. Miegojimas toje pačioje lovoje skatina pokalbius, o tai stiprina tarpasemininius santykius.

4. Jaučiatės saugesni. 2009 m. atliktas tyrimas nustatė, kad moterys, palaikančios ilgalaikius stabilius santykiuse užmigo greičiau ir naktį prabusdavo rečiau, mat miegojimas su partneriu gali skatinti saugumo jausmą, vedantį į žemesni streso hormono kortizolio lygį, mažesnį, citokinų išsiskyrimą, kurie gali sukelti uždegimą.

5. Tai naudinga širdžiai. Oksitocinas turi super spiralės efektą: kuo daugiau fizinio kontakto turite, tuo daugiau oksitocino organizme gaminasi. Oksitocinas turi teigiamą paveikį širdies ir kraujagyslių sistemai bei virškinimui.

Tai ką pasirinkti? 

LRT laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas prof dr. A.Unikauskas teigia, kad jei miegate kartu, tačiau neišsimiegate, nebijokite miegoti atskirai, bent atskirose lovose. 

Tiesa, svarbu nepamiršti kelių dalykų.

1. Nenustokite kalbėtis. Prieš miegą vienoje lovoje dažniausiai poros nepertraukiamos gali pasikalbėti. Tad apsisprendus miegoti atskirai, šį ritualą reikėtų pakeisti kažkuo panašiu: bendra vakariene, vakariniu susėdimu ant sofos ir pasikalbėjimu ar pasivaikščiojimu.

2. Būtina išlaikyt psichologinį intymumą. Jei netyčia užsimanysite pasiglamonėti ir pasibučiuoti, miegant atskirai reikėtų šiems dalykams skirti atskirą laiką.

3.Raskite laiko seksui. Miegant atskirai labai svarbu aptari tai, kaip toliau ruošiatės planuoti savo intymųjį gyvenimą.  Galiausiai, svarbiausia, kad apsisprendimas miegoti atskirai nebūtų nulemtas to, jog norima išvengti seksualinių santykių. Tuomet tai – jau problema, teigia prof. A.Unikauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()