10 įdomių faktų apie moters kūną - kodėl mergystės plėvė pervertinta, ar egzistuoja tas mistinis G taškas ir prie ko čia Waltas Disney?  ()

Mokslininkai padarė rimtą pažangą nuo tų laikų, kai senovės graikų gydytojai manė, kad moterų gimda gali susierzinti ir pradėti klajoti po kūną, keldama įvairiausių problemų. Tačiau moterų reprodukcinius organus vis dar gaubia paslapties šydas. Štai keli įdomūs faktai apie moterų gimdą, vaginą, G tašką ir kita. Be to, kai kurios paslaptys, kurių dar ir šiandien mokslas negali paaiškinti, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Da Vinci klydo

Leonardo da Vinci buvo skrupulingas žmogaus anatomijos tyrinėtojas – jo piešti išskrostų palaikų piešiniai tebėra tikslūs ir šiais laikais. Tačiau jam pritrūko tobulumo, vaizduojant moterų reprodukcinę sistemą. Anot Varviko universiteto klinikinio anatomo

Peterio Abrahamso, L. da Vinci eskizai su žmogaus gimdomis labiau primena gyvūnų gimdas. Gali būti, kad dėl moterų palaikų stygiaus tyrinėjimams L. da Vinci neturėjo kitos išeities, kaip tik užpildyti savo žinių spragas gyvūnų skrodimais, „LiveScience“ sakė P. Abrahamsas.

Gimda yra itin elastinga

Kai nenaudojama pagal paskirtį, sveika gimda būna tiesiog mažas organas, kurio ilgis siekia maždaug 7,5 cm, o plotis – 5 cm. Tačiau nėštumo metu tai keičiasi – ir labai sparčiai. Maždaug 20-ą nėštumo savaitę gimda būna išsitempusi tiek, kad siekia bambą. Maždaug 36 nėštumo savaitę išorinis gimdos kraštas pasiekia krūtinės ląstos apačią.

Rūgštinė terpė

Vaginos terpė yra gana rūgšti: jos pH yra 4,5 (7 yra neutrali terpė). Taigi pagal savo rūgštingumą ji prilygsta alui arba pomidorui. Rūgštinę terpę palaiko aktyvios bakterijų populiacijos. Pavyzdžiui, daugumos moterų vaginų ekosistemose dominuoja laktobacilos – pieno rūgštį išskiriančių bakterijų grupė. Šios naudingosios bakterijos ir jų sukurta rūgštinė terpė neleidžia patekti į vidų ir apsigyventi žalingiems mikrobams.

Mergystės plėvė – gerokai pervertinta

Mergystės plėvė, ilgą laiką laikyta skaistybės ženklu, tėra mažas audinių gabaliukas, juosiantis vaginos angą. Pirmojo lytinio akto (ar kito skverbimosi) metu jis gali plyšti ar įtrūkti, tačiau kitais atvejais jis gali tiesiog išsitempti. Kitaip tariant, mergystės plėvės turėjimas ar neturėjimas negali parodyti, ar mergina yra turėjusi lytinių santykių.

Retais atvejais (maždaug 1 iš 2 tūkst. gimimų) mergaitė gali gimti su aklina mergystės plėve, reiškiančia, kad joje nėra skylės, pro kurią galėtų ištekėti vaginos išskyros ar menstruacijų kraujas. Tokia problema sprendžiama įpjaunant mergystės plėvę.

Ar G taškas tikrai egzistuoja?

G taškas, vaginos sritis, itin jautri erotinei stimuliacijai, iki šiol yra aistringų diskusijų objektas. Tyrimai rodo, kad daug moterų tikrai patiria „G taško orgazmus“, tačiau anatominės žinios apie šią sritį yra menkos. Neseniai chirurgas iš Floridos Adamas Ostrzenskis pareiškė, kad vienos 83 metų moters palaikuose aptiko erektilių audinių pynę, kuri gali būti anatominis G taško įrodymas.

Tačiau kiti mokslininkai tvirtina, kad šis darinys gali būti bet kas, pradedant vidine klitorio atšaka ir baigiant nežinoma liauka. Be to, nėra žinių, ar ši moteris patirdavo vaginalinius orgazmus, todėl negalima daryti jokių išvadų apie šio darinio funkcijas. Mokslininkai iki šiol nėra atsakę į klausimą, ar G taškas tėra mitas, ar tai vidinė klitorio tąsa, ar savarankiškas audinys.

Kartais reikalai susidvejina

Labai retais atvejais kai kurios moterys gimsta ne su viena, bet dviem gimdomis. Ši anomalija įvyksta tuomet, kai formuojasi vaisiaus reprodukcinė sistema. Gimda prasideda formuotis nuo dviejų vamzdelių, kurie vėliau susijungia ir sudaro vieną organą. Kai šie vamzdeliai nesusilieja, jie virsta dviem gimdomis. Kartais susiformuoja ir dvi vaginos, vedančios į atskiras gimdas. Dažniausiai tokia anomalija neturi jokių simptomų, nors neįprastas kraujavimas per menstruacijas ar vaisingumo problemos gali būti ženklas, kad kažkas yra negerai.

Nustatyti nėštumo pradžią nėra taip lengva

Neįmanoma būti šiek tiek nėščiai... Tačiau dauguma moterų jau būna pastojusios, kai dar to nežino. Gydytojai paprastai nėštumą skaičiuoja nuo pirmos paskutinių menstruacijų dienos, nes dažniausiai moterys nežino, kurią dieną jos pastojo. Tačiau jos prisimena savo paskutines menstruacijas.

Taip pat neįmanoma nustatyti apvaisinimo momento, ir nėštumas nebūna patvirtinamas, kol pradėjęs vystytis embrionas neprisitvirtina prie gimdos sienelės (štai kodėl naminiai testai nėštumą gali parodyti tik tuomet, kai menstruacijos vėluoja bent savaitę).

Įklotai menstruacijoms nuėjo ilgą kelią

Šiandien moterys menstruacijų kraują suvaldo daugybe priemonių, įskaitant įklotus, tamponus, menstruacines taureles ar net hormonus, kuriuos geriant menstruacijos gali apskritai išnykti. Tačiau praeityje moterims teko būti kur kas kūrybiškesnėms. Knygoje „Flow: The Cultural Story of Menstruation“ („Tėkmė: menstruacijų kultūrinė istorija“) pristatomi metodai, kurie buvo naudojami menstruacijų kraujui sulaikyti.

Štai trumpas jų sąrašas:

  • Suminkštintas papirusas (Senovės Egiptas);
  • Medvilnės pluoštas, apvyniotas aplink skiedrą (Senovės Graikija);
  • Popierius (Senovės Japonija);
  • „Paukščio akis“ – absorbuojanti medvilnė (XIX a. – XX a. pradžios Amerika);
  • Celiuliozės tvarsčiai (XX a. pradžios Prancūzija).

Kalbėjimas apie menstruacijas gali sustiprinti tarpusavio ryšį

Daugelyje kultūrų egzistuoja ritualai, kurie moterį per menstruacijas paskelbia „nešvaria“ ar reikalauja, kad ji vengtų tam tikros veiklos. Tokiose kultūrose moterys dėl menstruacijų jaučia didesnę gėdą, nustatė vienas 2012 metų tyrimas. Tačiau dėl tokios patirties jos jaučia glaudesnį ryšį su kitomis moterimis. Jei tokiose kultūrose apie menstruacijas būtų kalbama atvirai, tai padėtų išsklaidyti moterų reprodukcinį ciklą gaubiantį paslaptingumą, teigė studijos autorė, Kolorado koledžo psichologė Tomi – Ann Roberts.

Waltas Disney taip pat gali jus apšviesti

Kuri kino studija savo filmuose pirmą kartą pavartojo žodį „vagina“? Tai yra „Walt Disney Productions“. 1946 metais „Disney“ sukūrė animacinį filmuką „The Story of Menstruation“ („Menstruacijų istorija“), skirtą moksleivių sveikatos pamokoms. Šį filmą finansavo bendrovė, kuri dabar yra žinoma „Kimberly – Clark“ pavadinimu ir gamina „Kotex“ produktus. Šis filmukas aiškino, kas yra menstruacijos, ir pateikė naudingų patarimų, ką daryti, kad menstruacijos būtų lengvos: tarp jų buvo rekomendacija vengti vidurių užkietėjimo ir liautis savęs gailėjus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai ()