Visiškai netikėtas mokslininkų atradimas - arbatoje esančios dalelės iš vidaus sunaikina plaučių vėžines ląsteles  ()

Indijos ir Didžiosios Britanijos mokslininkai atrado, kad nanodalelės, esančios arbatos krūmo lapuose, gali apsigyventi ir iš vidaus sunaikinti plaučių vėžines ląsteles, pranešė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tai tik pati tyrimų pradžia, šis atradimas, kaip ir dauguma kitų, buvo visiškai netyčinis. Mokslininkai tokių rezultatų nesitikėjo išvysti.

Nanodalelės, dar vadinamos kvantiniais taškais, yra neįtikėtinai mažos, todėl jos gali įsiskverbti į vėžines ląsteles, sunaikinti bei užkirsti kelią jų vystymuisi. Tokiu būdu nužudoma apie 80 proc. navikinių ląstelių.

Šių mikroskopinių dalelių naudojimas tiriamas daugelyje skirtingų sričių. Pavyzdžiui, įmonės taip pat naudoja kvantinių taškų technologiją, kuri užtikrina spalvų kokybę televizorių ir monitorių ekranuose bei saulės baterijų veiksmingumą. Dėl unikalių fluorescencinių savybių nanodalelės naudingos ir navikų diagnozavimui. Tačiau cheminių medžiagų gamybos procesas yra sudėtingas, brangus ir gali turėti toksinį šalutinį poveikį.

Taigi, tyrėjų komanda nusprendė sukurti paprastesnį nanodalelių gamybos būdą, kuris neturėtų neigiamos įtakos sveikatai. Jie tai atliko naudodami Camellia sinensis arbatos lapelių ekstraktą su dviem kitomis cheminėmis medžiagomis. Kai mokslininkai tikrino, ar šios mikroskopinės dalelės, esančios arbatos krūmo lapeliuose, gali padėti aptikti vėžines ląsteles, jie pastebėjo, kad nanodalelės jas žudo.

„Staigmena buvo ta, kad kvantiniai taškai aktyviai slopino plaučių navikinių ląstelių augimą. Mes to nesitikėjome“, – neslėpė nuostabos tyrimo autorius dr. Sudhagaras Pitchaimuthus. Reikėtų pabrėžti, kad tai nereiškia, jog gerdami arbata apsisaugosite arba pasveiksite nuo plaučių vėžio, nes dar reikia atlikti begalę kitų tyrimų, kol šis gydymo metodas bus pritaikytas medicinoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(38)
(4)
(34)

Komentarai ()