Virtuali paroda „Lietuva iš paukščio skrydžio 1944–1945 m.“: kokią Lietuvą pamatė Vokietijos žvalgyba (Foto)  (1)

Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba surengė virtualią parodą „Lietuva iš paukščio skrydžio 1944–1945 m.“ Joje eksponuojamos 1944 – 1945 m. Vokietijos ginkluotųjų pajėgų žvalgybos virš Lietuvos darytos aerofotonuotraukos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-08-29 Virtuali paroda „Lietuva iš paukščio skrydžio 1944–1945 m.“: kokią Lietuvą pamatė Vokietijos žvalgyba (Foto)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raudonajai armijai perkėlus karo veiksmus į Lietuvos teritoriją, Vokietijos karo vadai įsakė vykdyti žvalgybinius skrydžius virš mūsų šalies teritorijos. Taip buvo įamžintas Lietuvos atvaizdas iš paukščio skrydžio.

Tokie žvalgybiniai skrydžiai buvo vykdomi ne tik virš Lietuvos, bet ir virš kitų valstybių. Karo pabaigoje nuotraukas rado Vakarų sąjungininkų kariai (skaičiuojama, kad buvo surasta apie 1 250 000 nuotraukų). Didžioji jų dalis saugoma JAV nacionaliniame archyve (National archives and records administration (NARA)), antrajame archyvų pastate Merilando valstijoje, kita dalis – Kylio universitete Jungtinėje karalystėje.

Šioms nuotraukoms buvo priskirta santrumpa „GX“. 5-ajame ir 6-ajame XX a. dešimtmetyje jas aktyviai tyrinėjo JAV žvalgybos ekspertai, siekdami kuo daugiau išsiaiškinti apie Rytų ir Centrinę Europą, kurioje šeimininkavo Šaltojo karo priešas – SSRS. GX nuotraukos buvo išslaptintos tik XX a. 10-ajame dešimtmetyje ir vis dar turi antspaudą „CONFIDENTIAL“.

2015 m. Kultūros rėmimo fondo lėšomis buvo dalinai finansuotas Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA) ir partnerio Klaipėdos universiteto projektas „Antrojo pasaulinio karo metų Lietuvos teritorijos aerofotonuotraukų identifikavimas, skaitmeninimas JAV nacionaliniame archyve ir sklaida“.

Lietuvos centrinio valstybės archyvo darbuotojai JAV nacionaliniame archyve atrinko ir nuskenavo 213 Vokietijos žvalgybos skrydžių maršrutų, kurie sudaro apie 17 500 aerofotovaizdų.

2017 m. LCVA kartu su projekto partneriu Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutu vykdė projektą „Antrojo pasaulinio karo metų aerofotonuotraukose užfiksuotų Lietuvos vietovių identifikavimas ir sklaida“.

Projekto, kuris buvo dalinai finansuotas Lietuvos kultūros tarybos, tikslas – identifikuoti Antrojo pasaulinio karo metų aerofotonuotraukose užfiksuotas Lietuvos vietoves ir užtikrinti jų sklaidą; projekto uždaviniai: identifikuoti ir katalogizuoti aerofotonuotraukose užfiksuotas vietoves ir sukurti duomenų bazę bei įrankius, kurie leistų vartotojams internete naudotis istorinio aerofotoarchyvo skaitmeniniu turiniu.

GX nuotraukose užfiksuotos urbanistinės vietovės, gamtos paminklai, kultūros paveldo objektai ir kita svarbi informacija. Šios nuotraukos padeda nustatyti, kaip atrodė kultūros paveldo objektas prieš daugiau nei 70 metų.

Nuotraukos pasitarnauja tiriant miestų ir miestelių raidą, padeda identifikuoti išnykusias kapines, sunaikintus pastatus. Šiuo metu visos skaitmeninės nuotraukų kopijos yra saugomos Lietuvos centriniame valstybės archyve, o su jomis susipažinti galima archyvo skaitykloje.

Visą virtualią parodą galite apžiūrėti štai čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(6)
(23)

Komentarai (1)