Ištyrė daugiau nei pusės milijono žmonių navigacijos įgūdžius: jau aišku, kurių šalių gyventojai geriausiai orientuojasi erdvėje  ()

Pasak naujo tyrimo, žmonės iš šiaurinių Europos šalių, Šiaurės Amerikos, Australijos ir Naujosios Zelandijos geriausiai gaudosi erdvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai įvertino daugiau nei pusės milijono žmonių iš 57 skirtingų šalių specialiai sukurto žaidimo rezultatus. Šis žaidimas buvo sukurtas siekiant suprasti žmonių erdvinę navigaciją, kurios sutrikimas yra vienas iš pirmųjų Alzheimerio ligos požymių.

Žmonių iš visų šalių navigacijos įgūdžiai prastėja su amžiumi. Tačiau šalyse, kuriose BVP yra aukštas, žmonių navigaciniai įgūdžiai yra geriausi. Tikriausiai taip yra todėl, kad šiose šalyse mokymosi standartai aukštesni, žmonės gali daugiau keliauti. Taip pat gali būti ir kitų veiksnių: geriausiai pasirodžiusiose šalyse – Suomijoje, Danijoje ir Norvegijoje – labai populiarus orientacijos sportas. Kitos geriausiai pasirodžiusios šalys – Naujoji Zelandija, Kanada, JAV ir Australija – turi labai daug vairuotojų, kurie tikriausiai turi gerai išlavintus navigacijos įgūdžius.

Vyrų rezultatai žaidime buvo geresni nei moterų, tačiau šalyse, kuriose yra daugiau lygybės, šis rezultatų skirtumas buvo mažesnis.

Šis žaidimas ateityje bus naudojamas nustatyti ankstyvus demencijos požymius. Dabartiniai standartiniai testai efektyviai neaptinka vieno iš pirmųjų demencijos simptomų – nesiorientavimo erdvėje. Todėl mokslininkai bando sukurti naują, efektyvų ir paprastą būdą šiam ir kitiems panašiems sutrikimams aptikti.

Šio žaidimo surinktus duomenis mokslininkai iš viso pasaulio galės laisvai pasiekti ir naudoti ateities tyrimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Grantas Petraitis
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()