Katechinai - ypatingo poveikio organiniai junginiai, kurie apsaugo net nuo vėžio, padeda numesti svorį ir gerina širdies darbą: kur jie yra ir kodėl geriau nepirkti papildų  (1)

Žalioji arbata yra daugelio pamėgtas gėrimas ir dėl skonio, ir dėl žvalinančio poveikio ir dėl naudos sveikatai – ypač širdies ir kraujagyslių sistemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiausia naudos sveikatai suteikia žaliojoje arbatoje esantys katechinai. Tačiau Nacionalino maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai įspėjo ir apie neigiamą šių organinių junginių poveikį.

Saugo nuo širdies ligų ir net nuo vėžio

Katechinai – tai stipriomis antioksidantinėmis savybėmis pasižymintys organiniai junginiai, flavonoidų grupės medžiagos. Ypač daug jų yra žaliojoje arbatoje.

Taip pat nemažai katechinų yra šokolade, obuoliuose, vynuogėse.

Katechinai gerina širdies ir kraujagyslių sistemos apsaugą, jie užkerta kelią osteoporozės, antrojo tipo cukrinio diabeto, onkologinių susirgimų atsiradimui. Manoma, jog katechinai gali padėti sparčiau atsikratyti antsvorio, kadangi įrodyta, jog tam tikra katechinų koncentracija priverčia organizmą papildomai eikvoti energiją, aiškinama Nacionalino maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pranešime spaudai.

Kaip pasireiškia neigiamas poveikis

Nacionalino maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pažymi, kad žalioji arbata yra plačiai vartojama dėl savo naudos žmonių sveikatai, tačiau tiek Europos Sąjungoje, tiek už jos ribų, gauta pranešimų apie galimą šioje arbatoje esančių katechinų neigiamą poveikį, dažniausiai pasireiškiantį kepenų pažeidimais.

Katechinai yra natūralios žaliosios arbatos sudedamosios dalys. Dažniausiai randamas katechinas – epigalokatechino galatas (EGCG).

Siekdama išsiaiškinti, ar minėtos medžiagos galimai žalingos vartotojų sveikatai bei gali daryti neigiamą poveikį vartotojų kepenims, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) įvertino žaliojoje arbatoje esančių katechinų saugą.

EFSA, atlikusi katechinų tyrimų analizę, priėjo bendros nuomonės, kad katechinai, suvartojami kartu su užpilama žaliąja arbata ir panašiais gėrimais (tirpios ir paruoštos vartoti žaliosios arbatos gėrimai), nekelia rizikos vartotojų sveikatai, nes vidutinis EGCG suvartojimas per dieną geriant įprastinius žaliosios arbatos užpilus yra 90–300 mg, nors gali siekti ir iki 866 mg, kuomet suaugusieji suvartoja didelius šių gėrimų kiekius.

Tačiau žaliosios arbatos maisto papildų, turinčių katechinų, EGCG paros suvartojimo dozė yra nuo 5 iki 1000 mg. Todėl manoma, kad minėti katechinai, gaunami su suvartojamais maisto papildais, kai jų dozė yra 800 ar daugiau mg per dieną, gali sukelti tam tikrą neigiamą poveikį vartotojų sveikatai. Pažymėtina, kad minėti maisto papildai yra skirti suaugusiems asmenims.

Papildai dažniausiai naudojami lieknėjimo tikslais

Atkreipiant vartotojų dėmesį, instituto specialistai pabrėžia, kad žaliosios arbatos ekstraktuose, naudojamuose maisto papildams gaminti, esantys katechinai gali būti didesnės koncentracijos, gali būti kitos sudėties ir kitaip vartojami, palyginti su žaliosios arbatos užpiluose esančiais katechinais.

Žaliosios arbatos užpilai dažniausiai yra vartojami kartu su maistu ir geriami visos dienos metu. Papildai, ypač naudojami lieknėjimo tikslais, dažniausiai vartojami nevalgius vieną kartą per dieną.

Siekdama užtikrinti vartotojų apsaugą, EFSA rekomendavo atlikti tolesnius žaliosios arbatos katechinų poveikio tyrimus.

Ekspertai taip pat pasiūlė aiškesnį žaliosios arbatos produktų (ypač maisto papildų) ženklinimą dėl katechinų kiekio ir galimo neigiamo poveikio vartotojų sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai (1)