Mokslininkai aptiko naujas kamienines ląsteles - šis atradimas gali padėti gydyti kaulų lūžius bei įtrūkimus  ()

Žmogaus kūnas yra sudarytas iš daugybės skirtingo tipo ląstelių, kurios dalijasi, auga ir miršta. Naujos ląstelės keičia senas ir taip gyja mūsų traumos, atsistato organizmui padaryta žala. Įdomu tai, kad didelė dalis šio proceso vis dar yra prastai suprasta. Tačiau dabar mokslininkai iš JAV ir Naujosios Zelandijos atrado naujas kaulų kamienines ląsteles, kurios prisideda prie kaulinio audinio augimo ir gijimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja kamieninių ląstelių populiacija buvo aptikta prie kraujagyslinių kanalų, jungiančių vidinę ir išorinę kaulo dalį. Tai - naujos perivaskulinės ląstelės, kurios gali generuoti kaulinį audinį formuojančias ląsteles. Mokslininkai mano, kad jos reguliuoja kaulų masės palaikymą arba bent jau prie to prisideda.

Iki šiol buvo manoma, kad kamieninės kaulų ląstelės gali būti aptinkamos tik kaulų čiulpuose arba ant išorinio kaulo paviršiaus. Šios ląstelės tarnauja kaip rezervas, padedantis užtikrinti sveiką kaulinio audinio būklę ir gydyti lūžius bei įtrūkimus. Naujesni tyrimai aprašė kraujagyslinius kanalus, kuriais kraujo ląstelės paskirstomos iš kaulų čiulpų. Tačiau iki šiol nebuvo žinoma, ar šiuose kanaluose gali būti kamieninių ląstelių.

Tarptautinė mokslininkų komanda laboratorijoje stebėjo kaulinio audinio mėginį. Jiems pavyko užfiksuoti, kaip ląstelės iš kraujagyslinių kanalų ima formuoti kaulinį audinį formuojančias ląsteles, kurios tuomet ėmė taisyti kaulų čiulpų angą bei formuoti naują kaulinį audinį. Kitaip tariant, mokslininkai įrodė, kad pačiuose kauluose yra kamieninių ląstelių, kurios gali virsti osteoblastais - ląstelėmis, kurios išskiria kaulinio audinio organinius komponentus.

Kol kas dar sunku pasakyti, ką bus galima nuveikti su šiomis žiniomis. Visų pirma reikia atlikti daugiau tyrimų, o tada bus galima spręsti, ką galima pasiekti. Mokslininkai mano, kad šias ląsteles galima pasitelkti įvairioms kaulų ligoms gydyti, tačiau tai dar reikės patikrinti.

Kamieninės ląstelės - tai ląstelės, kurios gali dauginti ir išlikti to paties tipo kamieninėmis ląstelėmis arba gali pavirsti specializuotomis ląstelėmis. Kamieninės ląstelės padeda atnaujinti audinius ir išgyti. Kamieninių ląstelių terapija gali padėti gydyti įvairias ligas, tarp jų, kaip rodo naujausi pasiekimai, ir ŽIV infekcijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()