Norite senėjimą lėtinančios medžiagos? Naujas tyrimas patvirtino, kur ją surasti, tik svarbiausia neviršyti dozės  (7)

Viduržemio jūros regiono virtuvė yra laikoma viena sveikiausių pasaulyje. Čia beveik nėra riebios mėsos, žmonės vartoja daug fermentuotų maisto produktų, alyvuogių aliejaus. Jie taip pat geria vyną, kuriame, kaip rodo jau ne pirmas mokslinis tyrimas, yra senėjimą lėtinanti medžiaga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - resveratrolis. Apie jo naudą organizmui ir gebėjimą sulėtinti senėjimą kalbama jau kurį laiką. Dabar resveratrolio naudą patvirtino ir naujas Londono universiteto koledžo mokslininkų tyrimas. Mokslininkai išsiaiškino, kad resveratrolis teigiamai veikia sirtuinus - baltymus, kurie dalyvauja metabolizmo reguliavime bei DNR grandinių taisyme.

Jau ne vienas su gyvūnais atliktas tyrimas įrodė, kad sirtuinai gali pailginti gyvenimą. Dar svarbiau tai, kad jie padeda nutolinti tam tikras su senėjimu susijusias ligas. Tačiau iki šiol mokslininkai nežino, kaip sirtuinai veikia ir kaip jiems padeda resveratrolis, aptinkamas raudoname vyne.

Naujas tyrimas parodė, kad resveratrolis iš esmės atlieka estrogenų funkcijas. Konkrečiau, resveratrolis aktyvuoja sirtuinus per estradiolio receptorius. Estradiolis yra vienas iš trijų pagrindinių estrogenų. Ir nors žmonės dažnai mano, kad estrogenai yra tik moteriški hormonai, iš tikrųjų jie yra gaminami ir vyrų, ir moterų kūnuose. Estrogenai yra svarbūs ne tik reprodukcinei moterų sveikatai, bet ir apetitui bei kitoms funkcijoms. 

Resveratrolis  aktyvuoja sirtuinus, kurie tuomet gali padėti apsaugoti kūną nuo metabolinio sindromo, antrojo tipo diabeto, Alzheimerio ligos, širdies ligų, osteoporozės ir kitų dažnai su senėjimu siejamų sveikatos problemų. Tačiau neskubėkite dideliais gurkšniais gerti raudono vyno.

Mokslininkai teigia, kad saikingas vyno vartojimas gali padėti moterims ir vyrams apsisaugoti nuo senėjimo sukeliamų sveikatos problemų. Kadangi resveratrolis tarsi apsimeta estrogenais, tai jo naudą labiau patirs moterys, tačiau jis tikrai naudingas ir vyrams. Kita vertus, mokslininkai pastebėjo, kad tokį poveikį resveratrolis turi tik mažose dozėse. Kuomet žmogus suvartoja per didelį resveratrolio kiekį, jis ima trukdyti sirtuinams, o tai gali net paskatinti senėjimo procesus.

Be to, resveratrolis nėra vienintelę sirtuinus aktyvuojanti medžiaga. Tokį patį poveikį turi ir saldymedyje aptinkamas izolikviritigeninas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(59)
(11)
(48)

Komentarai (7)