Medikai perspėja – naujojo „Apple Watch“ deguonies jutiklis yra pavojingas  (1)

Viena iš pagrindinių naujos kartos „Apple Watch Series 6“ išmaniųjų laikrodžių savybių yra pažangios sveikatos ir treniruočių kokybės stebėjimo galimybės, kurias pabrėžia šūkis „Sveikatos ateitis ant riešo“. Bene svarbiausia naujovė yra deguonies kiekio kraujyje matavimo jutiklis (SpO2), kuris, pagal gamintojo idėją, gali nustatyti infekciją COVID-19 virusu ankstyvoje jo vystymosi stadijoje. Nenuostabu, kad ekspertai nusprendė patikrinti tokių „Apple“ teiginių tikrumą, atlikdami savo tyrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia verta paminėti, kad gamintojas tiesiogiai atsiriboja nuo atsakomybės, nes programėlių neprivalo patvirtinti JAV maisto ir vaistų administracija (FDA), o „Apple“ svetainės apačioje smulkiu šriftu kukliai nurodoma, kad „prietaisas nėra skirtas naudoti medicinos tikslams”.

Tyrimo autorius nustatė, kad jo naujoji „Apple Watch Series 6“ davė visiškai prieštaringus rezultatus, iš pradžių nurodydama „klaikius 88 proc.“, o po 5 minučių – 95 proc. Kartais laikrodis netgi pranešdavo apie klaidą. Susisiekus su palaikymo tarnyba, „Apple“ sutiko pakeisti prietaisą nauju ir tuomet matavimo rezultatai pastebimai pagerėjo, tačiau vis dar tebėra toli nuo tiesos.

 

Lygindami laikrodžio veikimą su specializuotu medicinos prietaisu – pulso oksimetru, mokslininkai nustatė, kad matavimų svyravimai visada skiriasi 2-3 proc., o kartais net 7 proc., ir visada mažesne kryptimi. „Apple“ nekomentavo savo jutiklio klaidų lygio, tačiau atstovė spaudai Amy Bessette teigė, kad matavimų kokybei įtakos turi daugybė veiksnių, įskaitant judėjimą, laikrodžio vietą ant riešo, temperatūrą ir net odos spalvą.

 

Todėl galima daryti išvadą, kad „popieriuje“ gamintojų nurodytos galimybės dažnai lenkia tai, ką iš tikrųjų sugeba jų įrenginiai. Dėl to ryškėja pavojinga tendencija, beveik paneigianti galimą teigiamą kūno rodiklių rinkimo išmaniaisiais laikrodžiais poveikį. Galų gale, daugelis žmonių suvokia tokius dalykėlius kaip medicinos prietaisus, ignoruodami tai, kas paprastai būna parašyta smulkiu šriftu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(27)
(16)
(11)

Komentarai (1)