„Ratai“ padės išgydyti nuo alkoholizmo? Mokslininkai išbandė vakarėlių narkotikus ir rezultatai tiesiog įspūdingi  (3)

MDMA - tai vienas populiariausių vakarėlių narkotikų, liaudyje dar vadinamas ratais. MDMA poveikis priklauso nuo dozės, bet įprastai šie narkotikai sukelia euforiją, haliucinacijas, sutrikusią orientaciją erdvėje. Ir dabar mokslininkai norėtų naudoti MDMA alkoholizmo gydymui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-02-23 „Ratai“ padės išgydyti nuo alkoholizmo? Mokslininkai išbandė vakarėlių narkotikus ir rezultatai tiesiog įspūdingi  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, MDMA kadaise buvo naudojamas medicinoje. Antonas Köllischas susintetino MDMA dar 1912 metais. Vėliau šie narkotikai buvo naudojami įvairioms psichologinėms problemoms gydyti. MDMA poveikiu domėjosi ir JAV kariuomenė. Nuo aštuntojo dešimtmečio MDMA ėmė plisti po naktinius klubus ir tapo labai populiariu vakarėlių narkotiku. Dabar MDMA naudojimas medicinoje nėra priimtinas.

Bet tai gali pasikeisti, nes mokslininkai mano, kad MDMA gali padėti gydant potrauminio streso sindromą ir priklausomybes. Naujame psichiatro Beno Sessa tyrime teigiama, kad MDMA gali padėti atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio. 

Mokslininkai pakvietė 14 su alkoholiu problemų turinčių žmonių dalyvauti tyrime. Kiekvienas dalyvis turėjo dalyvauti 10 psichoterapijos seansų. 8 iš jų buvo pakankamai įprasti valandos trukmės susitikimai, 2 - visą dieną trunkanti gydymas pasitelkiant MDMA. Mokslininkai nepastebėjo jokio neigiamo MDMA poveikio nei terapijos dieną, nei kelias dienas po to. Labai svarbu tai, kad nebuvo pastebėtas „siaubingų antradienių“ efektas. Tai - MDMA vartotojų apibūdinamas fenomenas, kuomet praėjus 2-3 dienoms po narkotikų vartojimo patiriamas stiprus nuotaikos kritimas. Šiame tyrime mokslininkai nepastebėjo nieko panašaus, todėl manoma, kad tai gali būti susiję su kelių narkotikų maišymu vieno vakarėlio metu.

 

O rezultatai buvo tiesiog nuostabūs. Prieš tyrimą dalyviai vidutiniškai išgerdavo 130 alkoholio dozių per savaitę. Po 8 savaites trukusio tyrimo tik 21 % dalyvių per savaitę išgerdavo daugiau nei 14 dozių. Šie rezultatai buvo stebimi net 9 mėnesius po paskutinės psichoterapijos sesijos.

Aišku, šis tyrimas turi trūkumų. Visų pirma, į jį įtraukta tik 14 dalyvių. Antra, negalima tvirtai pasakyti, kad būtent MDMA padėjo dalyviams atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio. Tačiau mokslininkai mano, kad MDMA terapija gali būti saugi ir efektyvi, o šis tyrimas rodo, kad šią temą verta nagrinėti išsamiau.

(30)
(1)
(29)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: