Nuo apsinuodijimo alkoholiu iki priešlaikinės ejakuliacijos - žmonės praneša apie keistą COVID-19 vakcinos šalutinį poveikį  ()

Kiekvienas naujas vaistas ar kitoks farmacinis preparatas yra intensyviai bandomas. Pažvelgę į informacinį lapelį rasite informacijos apie tai, kam reikia pranešti apie pastebėtą šalutinį poveikį. „Oxford/AstraZeneca“ COVID-19 vakcina čia nėra išimtis. Tik paskiepyti žmonės praneša apie keistus reiškinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešimai apie šalutinį poveikį padeda tobulinti vaistus, įsitikinti jų saugumu ir pildyti informacinę medžiagą. Tai - labai svarbu. Tačiau medicininio išsilavinimo neturintys žmonės dažnai sunkiai supranta, kas yra šalutinis poveikis, o kas - atsitiktinumas. Jei išgėrėte vaistų nuo kosulio, o tada suvalgėte didelį ir riebų mėsainį - ar jus pykina nuo mėsainio ar nuo vaistų? O jei po vakcinos suprastėjo jūsų pasirodymai už užrakintų miegamojo durų - ar tai tik sutapimas? Dažnai žmonės nesiryžta spręsti patys, todėl praneša apie viską.

COVID-19 vakcinos sulaukia ypač daug dėmesio, nes žmonės mano, kad jos buvo sukurtos skubotai, stipriai nuleidus saugumo kartelę. Žmonės nerimauja, kad vakcinos gali būti pavojingos. Įprastai šalutinis poveikis yra skausmas dūrio vietoje, karščiavimas, galvos skausmas. Visa tai labai primena įprastus gripo simptomus, kurie greitai praeina. Tačiau Jungtinėje Karalystėje pasitaiko ir labai keistų pranešimų.

 

Štai keli keisčiausi pranešimai apie šalutinį „Oxford/AstraZeneca“ COVID-19 vakcinos poveikį:

  • Lyties organų pūslelinė (herpesas);
  • Daugybiniai kaulų skilimai;
  • Apsinuodijimas alkoholiu;
  • Blogas burnos kvapas;
  • Prarastas gebėjimas laikytis dietos;
  • Dujų kaupimasis žarnyne;
  • Padidėjusios krūtys;
  • Elektrinis šokas;
  • Priešlaikinė ejakuliacija;
  • Vorų įkandimai.

Šios keistenybės, žinoma, nėra registruojamos į „Oxford/AstraZeneca“ COVID-19 vakcinos profilį, nes jos yra retos. Tačiau jei daugiau žmonių paskelbtų apie padidėjusias krūtis, mokslininkams tektų atkreipti dėmesį. Verta pažymėti, kad kai kurie iš šių simptomų galėjo būti pranešti tiesiog juokaujant, nors „AstraZeneca“ vakciną supa labai daug baimių - nesunku patikėti, kad yra vienas-kitas žmogus, kuris dėl voro įkandimo kaltina skiepą. Arba bando pasiteisinti ištikimai žmonai, kad herpesą parsinešė iš vakcinacijos centro, o ne kažkokių pašalinių namų.

 

„AstraZeneca“ vakcina yra saugi, kaip skelbia Europos Vaistų Agentūra. Alerginės reakcijos yra įmanomos, bet pasitaiko tik 12 atvejų iš milijono. Daug simptomų, kuriuos pastebi žmonės, yra labiau sietini su nerimu dėl skiepų nei pačiais skiepais. Be to, reikėtų nepamiršti, kad šiuo metu skiepijami patys pažeidžiamiausi visuomenės nariai, o vakcinacijos programa yra iš tikrųjų didelė - tarp visos gausybės skiepijamų žmonių pasitaikys ir sergančių žinomomis ir nediagnozuotomis ligomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(12)
(-8)

Komentarai ()