Tokie tarpžvaigždinai objektai kaip Oumuamua nieko neįprasto? Naujas tyrimas atskleidžia kokiu dažnumu jie pasirodo Saulės sistemoje  ()

2017 metais aptiktas 1I/’Oumuamua – pirmasis žinomas objektas Saulės sistemoje, atskriejęs iš už jos ribų. Jis pralėkė netoli Saulės, pakeitė trajektoriją ir nuskriejo tolyn. Po beveik dvejų metų aptiktas antras objektas, 2I/Borisov – tarpžvaigždinė kometa. Kaip dažnai tokie svečiai apsilanko Saulės sistemoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime bandoma atsakyti, remiantis aplinkinių žvaigždžių judėjimo greičiais bei tikėtinu tokių objektų išmetimo dažnumu.

Tyrėjai padarė prielaidą, kad iš savos žvaigždės sistemos objektai išmetami nedideliu greičiu, taigi jų greičių pasiskirstymas Saulės atžvilgiu atitinka aplinkinių žvaigždžių greičių skirstinį. Pastarąjį gana gerai nustatė Gaia kosminė observatorija.

Galima objektų koncentracija nustatyta remiantis ankstesnių stebėjimų, kuriais aptikta ‘Oumuamua ir Borisov, rezultatais. Taip apskaičiuota, kad kasmet pro vidinę Saulės sistemą – arčiau Saulės, nei Žemės orbita – pralekia apie septynis į ‘Oumuamua panašius objektus, t. y. tarpžvaigždinius asteroidus. Kometų, tokių kaip Borisov, greičiausiai praskrieja apie tūkstantį kartų mažiau. Įdomus ir tikėtinas objektų greičių pasiskirstymas.

 

Atlekiantys į Saulės sistemą mažesniu nei 1,5 km/s greičiu objektai beveik neabejotinai jau buvo Saulės sistemoje, tačiau vėliau trumpam iš jos pabėgo. Atlekiantys 1,5-100 km/s greičiu, tikėtina, yra Galaktikos plonojo disko žvaigždžių sistemų pabėgėliai – tokie yra šių žvaigždžių greičiai Saulės atžvilgiu. Greitesni objektai turbūt atskrieja iš storojo disko ar halo žvaigždžių.

 

Tokie įvertinimai padės geriau planuoti stebėjimų misijas ir ekspedicijas tokių pralekiančių objektų link, o jų tyrimai leis daug geriau pažinti kitas žvaigždines sistemas, nei mūsiškė.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()