„Radian Aerospace“ atskleidė proveržio planus skrydžiams į kosmosą: kuria daugkartinio naudojimo erdvėlaivį, galėsiantį pakilti iš įprasto oro uosto  (6)

Vašingtone įsikūrusi „Radian Aerospace“ buvo įkurta 2016 m. ir iki šiol dirbo slaptu režimu su 18 darbuotojų. Neseniai išplatintame pranešime spaudai bendrovė paskelbė apie savo ambicingus tikslus sukurti pirmąją pasaulyje vienos pakopos orbita skriejančią transporto priemonę, kuri būtų ne tik daugkartinio naudojimo, bet ir naudotų esamą infrastruktūrą kilimui ir nusileidimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaiviui paleisti į kosmosą visada reikėjo vertikalaus kilimo. Vienintelė šios taisyklės išimtis buvo „Virgin Galactic“ ir „Virgin Orbit“ paleidimai, kurie kyla horizontaliai, bet naudoja papildomas pakopas, kad pasiektų orbitą. Tačiau „Radian Aerospace“ yra įsitikinęs, kad vienos pakopos erdvėlaivis iš tikrųjų yra įmanomas: bus ekonomiškas ir lengvai valdomas.

Vienpakopio erdvėlaivio idėja nėra visiškai nauja arba nėra kažkas, kas nebuvo bandyta anksčiau. Kaip praneša „Ars Technica“, Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) kartu su „Boeing“ sukūrė vienpakopę daugkartinio naudojimo raketą „VentureStar“ arba „X-33“. Tačiau tūkstantmečio sandūroje programa turėjo būti uždaryta, nes tuomet transporto priemonėje naudota kompozicinių medžiagų technologija nebuvo subrendusi.

Vėliau „Boeing“ programos vyriausiasis pareigūnas Livingstonas Holderis sugrąžino koncepciją prie darbų stalo. Jis yra vienas iš „Radian Aerospace“ įkūrėjų, o bendrovė jau skelbia baigusi savo pirmojo variklio bandymus, pranešė „Ars Technica“. Šiuo metu komanda kuria savo pirmąjį erdvėlaivį „Radian One“, kuris į kosmosą galės skraidinti penkių žmonių įgulą ir 2267 kg krovinį.

 

Trijų skysto kuro variklių varomas „Radian One“ pakils nuo įprasto kilimo ir tūpimo tako į patogų aukštį ir paleis savo raketinius variklius, kad pasiektų orbitą. Erdvėlaivis orbitoje galės išbūti iki penkių dienų, savo tinklalapyje teigia bendrovė, o tada vėl leisis į atmosferą. Erdvėlaivio sparnai leistų nusileisti ant bet kurio 3 048 m ilgio kilimo ir tūpimo tako, o tada per mažiau nei 48 valandas pasipildyti degalų ir pakilti kitai misijai.

 

Bendrovė tikisi sėkmės, nes lengvi kompozitai nuėjo ilgą kelią nuo „X-33“ programos uždarymo ir yra plačiai naudojami. Savo pranešime spaudai bendrovė teigia, kad yra sudariusi paleidimo paslaugų sutartis su komercinėmis kosminėmis stotimis, palydovų ir krovinių bendrovėmis dėl misijų, kurias gali atlikti jos sparnuoto dizaino erdvėlaivis. Jei viskas klostysis gerai, iki dešimtmečio pabaigos įmonė pasieks savo veiklos pajėgumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(0)
(63)

Komentarai (6)