Kodėl Adolfas Hitleris dalyvavo Lenkijos maršalo Jozefo Pilsudskio atminimo ceremonijoje Berlyne? Tai buvo paskutinis kartas, kai fiureris lankėsi bažnyčioje (Foto, Video)  ()

1935 m. gegužės 12 d. mirė Lenkijos vadovas Jozefas Pilsudskis. Po kelių dienų jis buvo laidojamas Varšuvoje. Bet Berlyne vyko Adolfo Hitlerio atminimas Pilsudskiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukoje matyti Adolfas Hilteris pamaldų už Pilsudskį metu ir simbolinis karstas su Lenkijos vėliava ir ereliu. Tai buvo vienintelis kartas, kai fiureris dalyvavo šventose mišiose kaip Trečiojo Reicho vadovas ir tikriausiai vienas paskutinių kartų, kai buvo bažnyčioje.

Nors Hitleris jautė ypatingą simpatiją Pilsudskiui, jis neatvyko į jo laidotuves Lenkijoje ir vietoj jo pasiuntė Ribbentropą. 1939 m., kai vokiečiai užėmė Krokuvą, Hitleris įsakė Vermachtui prie Pilsudskio kapo pastatyti garbės sargybą.

Po to, kai jis užpuolė Lenkiją, jis sakydavo, kad viskas taip nebūtų susiklostę, jei senasis Pilsudskis dar būtų gyvas. Jis taip pat labai susijaudino, kai Pilsudskis pasveikino jį laimėjus rinkimus į Vokietijos parlamentą 1933 metais.

Sklando gandai, kad 1933 m. sausį į valdžią atėjus Adolfui Hitleriui, Pilsudskis pasiūlė Prancūzijai prevencinį karą prieš Vokietiją. Buvo teigiama, kad Pilsudskis norėjo tartis su Prancūzija dėl galimų bendrų karinių veiksmų prieš Vokietiją.

Prancūzų susidomėjimo stoka galėjo būti priežastis, kodėl 1934 m. sausio mėn. Lenkija pasirašė Vokietijos ir Lenkijos nepuolimo paktą. Tačiau Prancūzijos ar Lenkijos diplomatiniuose archyvuose buvo rasta mažai įrodymų, kad toks pasiūlymas dėl prevencinio karo buvo iš tikrųjų iškeltas.

 

Hitleris ne kartą siūlė Vokietijos ir Lenkijos sąjungą prieš Sovietų Sąjungą, tačiau Pilsudskis atsisakė, vietoj to ieškojęs brangaus laiko pasiruošti galimam karui su Vokietija ar Sovietų Sąjunga.

Prieš pat mirtį Pilsudskis pasakė, kad Lenkijos politika turi būti palaikyti neutralius santykius su Vokietija ir išlaikyti Lenkijos aljansą su Prancūzija bei gerinti santykius su Jungtine Karalyste.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()