[Karšta tema] Siaučiant karui Ukrainoje, Baltarusijoje vyksta balsavimas dėl Konstitucijos pataisų – siekiama įteisinti nerimą keliančius pakeitimus (Video)  (5)

Baltarusiai sekmadienį balsavo per konstitucinį referendumą, kuriuo šalies autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka siekia sutvirtinti savo valdžią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neteisėtai išrinktas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, kuris dar labiau priartėjo prie Rusijos dėl žlugdančių Vakarų sankcijų dėl vidaus protestų mažinimo, sakė esąs įsitikinęs, kad baltarusiai palaikys konstitucijos pataisas, kurios leistų jam likti valdžioje iki 2035 m.

Persvarstytas pagrindinis įstatymas taip pat panaikina Baltarusijos neutralų statusą, atverdamas kelią stipresniam kariniam bendradarbiavimui su Rusija, kuri dislokavo pajėgas į Baltarusijos teritoriją karinių pratybų pretekstu, o paskui išsiuntė jas į Ukrainą, kaip dalį ketvirtadienį prasidėjusios invazijos.

Kai kurios iš tų pajėgų greitai paitraukė į Ukrainos sostinę Kijevą, esantį vos už 75 kilometrų į pietus nuo Baltrusijos-Ukrainos sienos.

Sekmadienį vaizdo žinutėje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priekaištavo baltarusiams už tai, kad jie leido savo šalį naudoti kaip Rusijos invazijos bazę.

 

Emocionalioje kalboje Ukrainos lyderis kreipėsi į baltursius: „Mes jūsų kaimynai. Būkite Baltarusija, o ne Rusija!“.

Baltarusijos lyderis greitai atšovė, paniekindamas Ukrainos prezidentą esant amerikiečių marionete ir apkaltino, kad Rusijos puolimas įvyko dėl to, kad Zelenskis nesutiko su Rusijos prezidento Vladimiro Putino reikalavimu Ukrainai atsisakyti savo siekio įstoti į NATO.

Konstitucijos pataisos grąžina prezidento kadencijų apribojimus, kurie buvo panaikinti Lukašenkos kadencijos metu, o prezidentui leidžiama eiti tik dvi penkerių metų kadencijas. Tačiau apribojimas įsigalios tik „naujai išrinktam prezidentui“ pradėjus eiti pareigas, o tai suteikia galimybę Lukašenkai kandidatuoti dar dvi kadencijas po to, kai 2025 m. pasibaigs dabartinė jo kadencija.

Politikos analitikai teigė, kad pagrindinis Konstitucijos pakeitimas yra visos Baltarusijos Liaudies susirinkimo (anksčiau įsteigto Lukašenkos, bet neturinčio konstitucinių galių), kuris taptų svarbiu valdymo organu, įteisinimas.

 

Keli politikos analitikai teigė, kad A. Lukašenka gali vienu metu tapti visos Baltarusijos Liaudies asamblėjos vadovu ir prezidentu ir (arba) prisijungti prie šios institucijos po jo pirmininkavimo, kad galėtų turėti įtakos savo įpėdiniui.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(4)
(1)
(3)

Komentarai (5)