[Karšta tema] Kaip veikia legendinės „Stinger“ raketos – efektyvus ginklas prieš priešo orlaivius, kurio nori Ukraina (Foto, Video)  ()

„Stinger“ raketos pastaruoju metu šmėžuoja naujienose. Priežastis, dėl kurios mes tiek daug girdime apie „Stinger“ šiuose kontekstuose, yra ta, kad „Stinger“ raketa yra itin efektyvus ginklas prieš priešo orlaivius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketa naudoja infraraudonųjų spindulių ieškiklį, kad užfiksuotų orlaivio variklio išmetamųjų dujų šilumą, ir ji pataikys beveik į bet ką, skriejantį žemiau 3500 metrų.

Šiame straipsnyje papasakosime plačiau apie „Stinger“ raketą: Į kokius lėktuvus ji gali pataikyti ir kodėl ji tokia veiksminga?

Pradžia

Raketos pradžia buvo „General Dynamics“ programa, skirta pagaminti patobulintą 1967 m. FIM-43 „Redeye“ variantą. „Redeye“ buvo gaminamas nuo 1969 iki 1982 m., iš viso buvo pagaminta apie 85 000 raketų. Programą 1971 m. JAV armija priėmė toliau plėtoti kaip FIM-92; „Stinger“ pavadinimas buvo pasirinktas 1972 m.

FIM-92A „Stinger“ gamyba pradėta 1978 m. Nuo tada pasirodė atnaujinti sistemos variantai: FIM-92A, FIM-92B, FIM-92C, FIM-92D, FIM-92G.

 

Labiausiai „Stinger“ raketos išgarsėjo kai CŽV vykdydama operaciją „Ciklonas“, jomis aprūpino modžahedus Sovietų Sąjungos ir Afganistano kare, vykusiame 1979-1989 metais.

Pagrindai

„Stinger“ raketa, oficialiai žinoma kaip FIM-92A, skirta suteikti sausumos kariams galimybę susidoroti su žemai skraidančiais lėktuvais ir sraigtasparniais. Žemėje esančių karių požiūriu žemai skraidantys priešo orlaiviai paprastai yra problema, nes jie arba bombarduoja, atlieka žvalgybą arba paremia priešo kariuomenę. Numušti šiuos orlaivius yra lengviausias būdas pašalinti šias grėsmes.

Yra keturi dalykai, dėl kurių „Stinger“ yra toks veiksmingas ginklas, kurį gali naudoti sausumos kariuomenė:

  • Tai lengvas, nešiojamas ginklas. Raketa ir jos paleidimo priemonė sveria apie 15 kg. Paleidimo priemonė yra daugkartinio naudojimo. Kiekviena raketa yra sandarus blokas, sveriantis tik 10 kg.
  • Tai buo peties paleidžiamas ginklas, o paleisti „Stinger“ raketą gali vos vienas žmogus (nors paprastai raketą valdo dviejų žmonių komanda).
  • Jis naudoja pasyvų infraraudonųjų spindulių ieškiklį.
  • Tai „šauk ir pamiršk“ (fire-and-forget) tipo ginklas.

 

Infraraudonųjų spindulių ieškinklis gali užfiksuoti šilumą, kurią skleidžia orlaivio variklis. Jis vadinamas „pasyviuoju“ ieškikliu, nes, skirtingai nei radaru valdoma raketa, ji neskleidžia radijo bangų, kad „pamatytų“ savo taikinį.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(50)
(2)
(48)

Komentarai ()