Pietų Korėja išsirinko naują griežtos linijos prezidentą – Šiaurės Korėjos vadovą išvadino „neklaužada“ ir pažadėjo jį išmokyti „gerų manierų“ (Video)  ()

Yoon Suk Yeol, buvęs konservatorius ir generalinis prokuroras, buvo išrinktas naujuoju Pietų Korėjos prezidentu, nugalėjęs savo pagrindinį varžovą liberalą per vienus aršiausių šalies prezidento rinkimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suskaičiavus 98% balsų, Yoon surinko 48,6 procento balsų, o jo varžovas Lee Jae-myungas – 47,8 procento balsų.

Yoonas ketvirtadienį pareiškė, kad pradėdamas eiti naujo šalies vadovo pareigas laikysis konstitucijos ir parlamento bei bendradarbiaus su opozicinėmis partijomis, rinkimų rezultatus pavadinęs „didžiųjų žmonių pergale“.

Yoon pareigas pradės eiti gegužę vieną penkerių metų kadenciją (pagal Pietų Korėjos konstituciją, tas pats asmuo negali eiti antros prezidento kadencijos).

Griežtas Šiaurės Korėjos atžvilgiu

Naujokas partijos politikoje, Yoonas susikūrė tvirto proto ir bekompromisio prokuroro įvaizdį. Būdamas prokuroru, jis vadovavo didelio atgarsio sulaukusiems korupcijos tyrimams ankstesnėse konservatorių vyriausybėse.

 

Be to, 61 metų Yoon Suk Yeol yra griežtas Šiaurės Korėjos atžvilgiu. Šiaurinės kaimynės vadovą Kim Jong Uną jis išvadino „neklaužada“ ir pažadėjo jį išmokyti „gerų manierų“.

Yoonas pareiškė, kad griežtai susidoros su Šiaurės Korėjos provokacijomis ir sieks sustiprinti trišalį bendradarbiavimą saugumo srityje su Vašingtonu ir Tokiju. Jis taip pat pareiškė, kad sustiprintą aljansą su Jungtinėmis Valstijomis pavers savo užsienio politikos pagrindiniu tikslu, kartu laikydamas ryžtingesnę poziciją Kinijos atžvilgiu.

Po naujausio Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimo šeštadienį Yoon apkaltino Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną bandymu paveikti Pietų Korėjos rinkimų rezultatus Lee naudai.

 

Lee savo ruožtu paragino labiau susitaikyti su Šiaurės Korėja ir diplomatinio pragmatizmo vykstant JAV ir Kinijos konfrontacijai.

Nešvari rinkimų kampanija

Pergalė iškovota po to, kai Yoonas ir Lee surengė tarpusavio žodžių kovą, atskleidusią vienas kitam mestus įvairius kaltinimus per visą kampanijos laikotarpį. Dėl to rinkimai buvo praminti „bjauriausiais visų laikų prezidento rinkimais“.

Be to, rinkimai vyko Pietų Korėjai kovojant su omikrono sukeltu COVID-19 antplūdžiu. Trečiadienį sveikatos priežiūros institucijos pranešė apie 342 446 naujus viruso atvejus – rekordiškai daug.

 

Kadangi rinkimai rodo, kad visuomenės nuotaikos smarkiai pasiskirsto tarp konkuruojančių partijų, vis garsiau kalbama, kad svarbiausias išrinktojo prezidento uždavinys bus užlopyti didėjančią tautos poliarizaciją ir siekti žmonių vienybės ir sutelkti dėmesį į socialinių, ekonominių ir diplomatinių klausimų sprendimą.

Po rinkimų tikimasi didelio masto vyriausybės pertvarkos.

Yoon pažadėjo panaikinti Lyčių lygybės ir šeimos ministeriją ir pakeisti jos pavadinimą, kad dėmesys būtų sutelktas į lyčių lygybę, o ne į dabartinę funkciją – sutelkti dėmesį į moterų teises.

Yoon taip pat pažadėjo perkelti prezidento biurą iš Mėlynųjų rūmų (Cheong Wa Dae) į vyriausybės kompleksą Gwanghwamun mieste Seule. Jis sakė, kad jo administracija viešų debatų metu nuspręs, ką daryti su Cheong Wa Dae kompleksu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()