[Žinios trumpai] Jokių saulėtekių: Marse bus galima gyventi tik po žeme  ()

Raudonoji planeta neturi apsauginio lauko, kuris sustabdytų kosminę spinduliuotę, bet jūs galite nuo jos pasislėpti po žeme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA „InSight“ neseniai užfiksavo nuostabų saulėtekį Marse. Bet žmonija negalės grožėtis Marso saulėtekiais. Jei ir galėsime kolonizuoti Raudonąją planetą, turėsime gyventi giliai po jos paviršiumi.

Tokią išvadą padarė mokslininkai, įvertinę daugybę grėsmių gyvybei Marse, įskaitant rekordinius žemės drebėjimus.

Taip pat atsižvelgiama į Marsą patenkančios kosminės spinduliuotės kiekį, įskaitant galaktikos kosminių spindulių (GCR) daleles.

Didelis GCR dalelių poveikis gali žmonėms sukelti daug sveikatos problemų, tokių kaip vėžys, katarakta ir centrinės nervų sistemos pažeidimai.

Marse nėra panašaus į Žemės apsauginio magnetinio lauko, kuris neleidžia GCR dalelėms laisvai patekti pro jos atmosferą ir pasiekti planetos paviršiaus.

Tačiau naujas tyrimas rodo, kad giliai po Marso paviršiumi uolienos gali apsaugoti nuo žalingos spinduliuotės ir aprūpinti būsimus astronautus statybinėmis medžiagomis. Beje, Ukrainos dizaineriai neseniai sukūrė gyvenvietės Marse projektą.

 

Analizės rezultatas parodė, kad efektyvioji spinduliuotės dozė aukščiausią tašką pasiekė 30 centimetrų gylyje regolito uolienose.

Be to, mokslininkai mano, kad saugiam gyvenimui Marse, gali būti ne didesnis kaip 100 milisivertų metinis radiacijos poveikis, o tam prireiks 1–1,6 metro storio regolito skydo, rašo space.com.

Taigi ateityje žmonija gali įsikurti požeminėse Marso slėptuvėse, kaip parodyta daugelyje mokslinės fantastikos filmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()