[Žinios trumpai] 8 valandų miego poreikis per naktį yra mitas: labai praktiški ir negirdėti profesionalo patarimai kaip galima išsimiegoti net per karą  ()

Kaip susigrąžinti gilų miegą karo metu, kai įprasti patarimai nepadeda – pasakojo miego treneris Nickas Littehalesas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miego trūkumas yra problema numeris 1, kurį paaštrino karas Ukrainoje. Atkurkite jį pasitelkę miego trenerio Nicko Littehaleso, padėjusio Cristianui Ronaldui atgauti gilų miegą, įžvalgomis.

Ekspertui pavyko sugrąžinti miegą daugeliui krepšininkų iš NBA, taip pat garsiems tenisininkams ir Anglijos futbolo „Premier“ lygos sportininkams. Jo patarimais pasidalino Ukrainos Aukščiausiosios Rados švietimo centro „Telegram“ kanalas.

1 – negalvok apie laikrodį, galvok apie ciklą

8 valandų miego poreikis per naktį yra mitas, sako treneris. Svarbus natūralus miego ciklas su 1,5 valandos intervalu. Kas 90 minučių žmogus persijungia iš REM į įprastą miegą ir grįžta atgal.

Svarbu nenutraukti ciklų. Suplanuokite miegą taip, kad visas laikas būtų padalintas iš 90 minučių. Pavyzdžiui, septynios su puse valandos, šešios ar keturios su puse valandos miego.

Treneris tikina, kad lengviausia laiką skaičiuoti nuo pabudimo momento. Jei planuojate keltis 6:30, eikite miegoti 5:00, 3:30, 2:00, 0:30 arba 23:00.

2 – galvok ne apie vieną naktį, o apie visą savaitę

Svarbiau yra ne miego valandų skaičius per dieną, o miego ciklų skaičius per savaitę.

Turėtume siekti miegoti 35 ciklus per savaitę – arba penkis ciklus per dieną, sako Nickas Littehalesas.

Jei vieną iš dienų nuėjote miegoti vėlai, atsigriebkite kitą naktį ar net kitos dienos viduryje. Treneris rekomenduoja miegą planuoti kiekvienos savaitės pradžioje pagal grafiką.

 

3 – miegok mažiau, bet dažniau

Nickas atkreipia dėmesį į tai, kad iki elektros lemputės išradimo žmonės miegojo daugiafaziu modeliu.

„Tai reiškia mažiau, bet dažniau“, – aiškina jis.

Mūsų kūnas yra pritaikytas miegoti tam tikru paros metu. Antrasis natūralus miego laikotarpis yra popietė, sako Nickas, o trečiasis – nuo 17:00 iki 19:00. Jei tokiu metu užmigsite, kaip daro daugelis sportininkų, miegant kūnas galės geriau atsigauti.

Nickas įsitikinęs, kad žmonės gali miegoti dviem fazėmis (naktį miegoti mažiau, bet tai kompensuoti dienos miegu) ir net trimis fazėmis: naktį, dieną ir ankstyvą vakarą.

 

4 – ne „ramus laikas“, o „kontroliuojami atsigavimo laikotarpiai“

Atstatyti jėgas žmonės gali ne tik sapne. Nickas skatina žmones galvoti apie atsipalaidavimą, o ne miegą. Treneris poilsio laikotarpius vadina CRP (kontroliuojamo atsigavimo laikotarpiais).

CRP neturi nieko bendra su bandymu miegoti, sako treneris.

Žmogus turėtų trisdešimt minučių (trečdalį miego ciklo) skirti laiko sau. Tai galima padaryti bet kur.

Atsipalaiduoti galite atpalaiduodami mintis su muzika, medituodami, užsimetę rankšluostį ant galvos ar eidami ten, kur nėra žmonių. Net jei esate pabudęs, šios pertraukos turėtų būti įtrauktos į jūsų savaitės miego grafiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()