[Žinios trumpai] Rusijos reakcija būtų grėsminga, bet geresnio laiko nebus: siūlo ginti Suomiją ir Švediją stojimo į NATO laikotarpiu pagal Aljanso 5 straipsnį  ()

Švedija ir Suomija turėtų nedelsiant prisijungti prie NATO ir padaryti tai reiktų šiuo metu, kol Putinas kariauja su Ukraina.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-09 [Žinios trumpai] Rusijos reakcija būtų grėsminga, bet geresnio laiko nebus: siūlo ginti Suomiją ir Švediją stojimo į NATO laikotarpiu pagal Aljanso 5 straipsnį  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijai ir Suomijai dabartinė situacija labai palanki, nes Putinas, užimtas kariniais reikalais, negalės sukliudyti šiam sprendimui.

Tai CNBS pareiškė buvęs JT generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Kalbant apie Suomiją ir Švediją, manau, kad dabar yra galimybė šioms dviem šalims prisijungti prie NATO, nes Putinas užsiėmęs kitais dalykais. Jis turės susitaikyti su šiuo faktu“, – sakė Rasmussenas.

Buvęs generalinis sekretorius pažymėjo, kad Švedijos ir Suomijos priėmimas turėtų būti skubi procedūra ir paraiška dėl narystės galėtų būti išnagrinėta per labai trumpą laiką. Tačiau net ir tokiomis palengvintomis sąlygomis procesas užtruktų kelis mėnesius. Bet kokiam narystės siekiui vienbalsiai turi pritarti visos 30 NATO valstybių, tada tik sprendimą gali ratifikuoti NATO.

Kalbėdamas apie tai, buvęs generalinis sekretorius pasiūlė ginti Suomiją ir Švediją stojimo į NATO laikotarpiu pagal Aljanso 5 straipsnį – vienos narės puolimas laikomas visų sąjungininkių puolimu.

Švedija ir Suomija nori prisijungti prie NATO: kas žinoma

Suomijos premjerė Sanna Marin balandžio pradžioje pareiškė, kad Rusija nėra ta geroji kaimynė, kokia ilgai buvo laikoma. Ir  dabar Suomija  turi priimti svarbų sprendimą, apsvarsyti iš naujo savo karinę poziciją.

 

Antroji pagal dydį Švedijoje esanti Švedijos demokratų partija yra pasirengusi prašyti vyriausybės prisijungti prie NATO, bet tik tuo atveju, jei Suomija pateiks paraišką.

„The Times“ rašo, kad abi šalys prie Aljanso ketina prisijungti vasarą.

NATO, ir ypač JAV, yra pasirengusi suteikti saugumo garantijas Suomijai ir Švedijai stojimo į Aljansą laikotarpiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(82)
(0)
(82)

Komentarai ()