[Žinios trumpai] Rusijos kosmoso agentūros vadovas ginčijamas Kurilų salas siūlo pervadinti rusišku pavadinimu - ką iš tiesų reiškia salų pavadinimas?  ()

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ generalinis direktorius Dmitrijus Rogozinas pasiūlė Kurilų saloms suteikti rusišką pavadinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios salos yra Rusijos ir Japonijos teritorinio ginčo objektas, Maskva jas vadina savo Kurilų grandinės dalimi, o Japonija vadina Šiaurės teritorijomis.

Konfliktas dėl Kurilų salų sutrukdė Rusijai ir Japonijai sudaryti taikos sutartį, oficialiai užbaigiančią Antrojo pasaulinio karo karo veiksmus.

Duodamas interviu valstybiniam radijo transliuotojui „Sputnik“, Rogozinas sakė: „Visada, kai valstybės išplečia savo teritorijas, suteikdavo joms savo pavadinimus. Kodėl šios salos neturi rusiško pavadinimo?“

„Tai būtų daug logiškiau nei tie pavadinimai, kuriais dabar vadinome šias salas ir kurie griauna rusų kalbą“, – pridūrė jis.

Kurilų pavadinimas kilęs iš ainų, pirmųjų salų gyventojų: kur, reiškia „žmogus“. Japonų kalba Kurilų salos žinomos kaip Čišimos salos (pažodžiui „Tūkstančio salų archipelagas"). Kai rusai XVIII amžiuje pasiekė salas, jie pritaikė pseudoetimologiją iš rusų курить (rūkti) dėl nuolatinių dūmų ir garų virš salų iš ugnikalnių.

Siūlymas pervadinti salas pateikiamas prieš keturšalį saugumo dialogą (Quad Summit) Tokijuje, kurį rengia Japonija.

 

Keturšaliame viršūnių susitikime Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida susitiks su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi, JAV prezidentu Joe Bidenu ir Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese.

Nors susitikimu siekiama atremti didėjančią Kinijos įtaką Indo-Ramiojo vandenyno regione, Rusija daugiausia dėmesio skiria santykių su Pekinu plėtrai.

Sekdamas Vakarų šalių pavyzdžiu, Kišida pritaikė  ekonomines sankcijas Rusijai po to, kai ši įsiveržė į Ukrainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(6)
(0)

Komentarai ()