[Žinios trumpai] Rusijos oligarcho gudri schema išaiškėjo - JAV įsakė konfiskuoti 2 Abramovičiaus lėktuvus  ()

Romanas Abramovičius yra Rusijos milijardierius, kuriam priklauso keli lėktuvai ir kelios jachtos. JAV teisingumo departamentas pirmadienį nurodė sulaikyti du Abramovičiui priklausančius lėktuvus - „Boeing 787-8 Dreamliner“ ir „Gulfstream G650ER“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abu šie lėktuvai į Rusiją išskrido dar šiemet ir šiuo metu JAV institucijoms nėra pasiekiami. Manoma, kad „Gulfstream G650ER“ yra Rusijoje, o „Boeing 787-8 Dreamliner“ - Dubajuje. Tačiau nurodymas sulaikyti šiuos lėktuvus nėra bereikšmis. Tai stipriai apriboja jų panaudojimo galimybes. Milžino „Boeing 787-8 Dreamliner“ atveju tai reiškia, kad šis lėktuvas yra praktiškai bevertis, nes jis yra skirtas ilgesnėms kelionėms.

Abramovičius gudriai perka ir registruoja lėktuvus per įvairius juridinius asmenis, įskaitant ir Kipre registruotą fondą. Vasarį Abramovičius savo vaikus pavertė to fondo dalininkais. Ta kompanijų raizgalynė iš dalies yra priežastis, kodėl niekas nesutrukdė šių lėktuvų kelionei į Rusiją. „Boeing“ į rusiją išskrido kovo 4 dieną (ir vėliau persikėlė į Jungtinius Arabų Emyratus), „Gulfstream“ - mėnesio viduryje. Šis eksportas buvo įvykdytas be reikalingų leidimų, todėl dabar JAV Prekybos departamento Pramonės ir Saugumo biuras (BIS) ketina bylinėtis su Abramovičiumi - bauda gali gerokai viršyti lėktuvų vertę.

Teisingumo departamentas šiuos lėktuvus kartu vertina 410 milijonų dolerių. Aišku, didžiąją tos kainos dalį sudaro B787 - jis kainuoja apie 350 milijonų dolerių. Jei tik šie lėktuvai pasieks Europą ar kokią kitą šalį, kuri paiso šių sankcijų, jie bus areštuoti.

 

Iš tikrųjų, Rusijai labai reikia vakarietiškų lėktuvų ir tai pasakytina ne tik apie turtuolius ir jų privačius lainerius. Pati Rusija pavogė kelis šimtus lėktuvų ir leido juos perregistruoti Rusijoje.

Sankcijos Abramovičiui kelia diskusijas ir Kyjive - milijardierius matomas kaip potencialus tarpininkas. Jis nebuvo įtrauktas į JAV sankcijų sąrašus. Ir šiuo atveju jis nusižengė tik todėl, kad į Rusiją eksportuoti amerikietiški lėktuvai, o tai yra uždrausta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(65)
(3)
(62)

Komentarai ()