[Žinios trumpai, Lietuva] Išskirtiniame interviu Lietuvos premjerė I.Šimonytė atmeta Rusijos „nesąmoningus“ grasinimus dėl nepriklausomybės atšaukimo  ()

Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė „Newsweek“ sakė per daug nereaguosianti į Rusijos parlamente vykstančias diskusijas dėl Maskvos bandymo atšaukti Lietuvos nepriklausomybę, o akivaizdžius grasinimus pavadino „nesąmone“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį Danijos sostinėje Kopenhagoje demokratijos viršūnių susitikimo kuluaruose kalbėdama su „Newsweek“, Šimonytė sakė, kad jai labiau rūpi akivaizdūs prezidento Vladimiro Putino imperiniai užmojai, o ne Dūmos, Rusijos žemųjų parlamento rūmų, narių veiksmai.

„Manau, kad neturėtume per daug reaguoti į tai, nes tai yra konkretus Dūmos narys, labai ypatingas net ir Vieningajai Rusijai“, – apie įstatymo projektą pateikusį valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ narį Jevgenijų Fiodorovą sakė Šimonytė.

„Net teisiškai tai yra nesąmonė“, – aiškino Šimonytė. „Turime skirtingus sutarčių rinkinius, kurie įtvirtino Lietuvos valstybės ir Rusijos Federacijos santykius“.

„Ką jis bando padaryti, tai tas pats, lyg aš prašyčiau savo parlamento atšaukti kokią nors XVII amžiaus sutartį, kuri buvo sudaryta tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir tuo metu buvusios Maskvos Didžiosios Kunigaikštystės“, – aiškino premjerė.

„Manau, kad per daug apie tai kalbėti yra perdėta reakcija. Manau, tai nėra pats įdomiausias šios savaitės įvykis", - pridūrė ji. „Buvo daug įdomiau klausytis, ką Putinas kalbėjo apie Petrą Didįjį“.

Šimonytė turėjo omenyje Rusijos prezidento ketvirtadienio pasisakymus, kai jis lygino save su XVIII amžiaus caru, kurio valdymas buvo paženklintas imperijos ekspansijos rytuose ir vakaruose. Tarp jo užkariavimų buvo dalis šiuolaikinių Baltijos ir Šiaurės šalių teritorijų.

Ukrainos ES ambicijos

 

Šimonytė kreipėsi į penktąjį kasmetinį Kopenhagos viršūnių susitikimą netrukus po to, kai pagrindinėje salėje vaizdo ryšiu kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ragindamas Vakarų lyderius ištraukti Kijevą iš „pilkosios zonos“ tarp Europos Sąjungos ir Rusijos.

Sprendimas suteikti Ukrainai kandidatės į ES statusą – esminis žingsnis kelyje į visavertę narystę – būtų „istorinis“, sakė prezidentas.

Europos Komisija šiuo metu rengia Ukrainos tinkamumo analizę ir tikimasi, kad ji pateiks savo vertinimą birželio mėn. Tada valstybės narės turės nuspręsti, kaip elgtis toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()