[Žinios trumpai] Hagos tribunolas prasideda: į Charkivą įrodymų rinkimui atvyko prokuroras  ()

„Niekam neleidžiama nebaudžiamam daryti, ką nori“, - Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) Hagoje prokuroras Charkive.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) Hagoje prokuroras Karimas Khanas atvyko į Charkivą, norėdamas asmeniškai įvertinti Rusijos kariuomenės apšaudymo mieste pasekmes. Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė TBT spaudos tarnyba.

Karimas Khanas asmeniškai įvertino miestui padarytą žalą po Rusijos invazijos. Dabar Tarptautinis baudžiamasis teismas renka įrodymus, pagal kuriuos galėtų pateikti kaltinimus.

„Tai laikas, kai turime parodyti, kad įstatymas yra priešakyje. Visos konflikto šalys yra atsakingos ir gali būti patrauktos atsakomybėn, jei įvykdomas nusikaltimas. Mūsų komanda dirba vietoje ir stengiasi atskleisti tiesą“, - sakė Karimas Khanas, komentuodamas  savo vizito tikslą.

 

Pasak Rusijos BBC tarnybos, Charkive prokuroras aplankė oro atakos prieš vyriausybinius pastatus vietą, taip pat gyvenamąjį rajoną, nukentėjusį nuo Rusijos ginkluotųjų pajėgų apšaudymo.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą, ar TBT ketina patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos valdžios atstovus ir RF ginkluotųjų pajėgų vadovybę, Khanas sakė, kad, kol teismas renka karo nusikaltimų įrodymus, o vėliau bus pareikšti kaltinimai.

Kartu Khanas pabrėžė, kad vykstant karo veiksmams kiekvienas, turintis ginklų ir galių, turi įsipareigojimų. Anot jo, teismas svarstys visų ginkluoto konflikto šalių atsakomybę.

 

„Jei žuvo žmonės, turime žinoti, kas juos nužudė. Jei pastatai buvo apgadinti, turime žinoti, kas juos sugadino. Ir ar tai buvo pagrįsta karine būtinybe ir proporcinga tikslams", – pabrėžė prokuroras. Jis pažymėjo, kad „niekam neleidžiama nebaudžiamam daryti, ką nori“.

Šiuo metu Ukrainoje dėl karo nusikaltimų faktų iškelta apie 16 tūkst. bylų. Su tyrimu ir informacijos rinkimu dirba ne tik Ukrainos prokurorai, bet ir ekspertų grupės iš JK, Lietuvos, Slovakijos ir Prancūzijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()