ES pasirašė memorandumą, galintį padėti tašką rusiškam dujų terorui - kaip tai veiks?  ()

ES pirks dujas iš Izraelio: Kaire pasirašyta trišalis memorandumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga, Izraelis ir Egiptas Kaire pasirašė trišalį susitarimą dėl dujų tiekimo ES, atsižvelgiant į Europos laipsnišką pasitraukimą iš Rusijos energijos šaltinių, praneša „Reuters“.

Pagal memorandumą Izraelio dujos bus siunčiamos į gamyklas Egipte, iš kur jas suskystintų dujų pavidalu gaus ES šalys.

Izraelio energetikos ministrė Karin Elharar per susitarimo memorandumo pasirašymo ceremoniją sakė, kad dokumente yra įsipareigojimas dalintis gamtinėmis dujomis su ES ir padėti Europos šalims diversifikuoti tiekimo šaltinius. Departamentas taip pat pažymėjo, kad sandoris pirmą kartą leis į Europą eksportuoti nemažą kiekį Izraelio dujų.

Pagal memorandumą Izraelio kuras bus siunčiamas į suskystinimo gamyklas Egipte, o vėliau SGD pavidalu siunčiamas į Europos rinką.

„Bloomberg“ duomenimis, ES pernai importavo apie 40% reikalingų dujų iš Rusijos, o norint patenkinti paklausą, Rusijos agresijos prieš Ukrainą fone reikia ieškoti alternatyvių kuro tiekimo šaltinių.

 

Pagal susitarimą ES skatins Europos įmones dalyvauti konkursuose dėl telkinių tyrinėjimo Izraelyje ir Egipte. Žurnalistai teigia, kad dalis Izraelio dujų vamzdžiais jau tiekiama į gamyklas.

Agentūra, remdamasi valstybės pareigūnais, praneša, kad reikšmingas Izraelio dujų eksporto išplėtimas užtruks apie dvejus metus. Memorandumas galios trejus metus su galimybe automatiškai pratęsti dar dvejiems metams.

 

Anksčiau rašėme, kad per pirmąsias 100 didelio masto karo prieš Ukrainą dienų Rusijos Federacija iš dujų eksporto uždirbo apie 93 milijardus eurų, o didžiąją dalį šių lėšų – 57 milijardus eurų – valstybei agresorei sumokėjo ES šalys. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()