[Žinios trumpai] Naujas konfliktas Europoje: Rusija grasina uždaryti Bulgarijos ambasadą ir nutraukti visus diplomatinius santykius  ()

Kilus įtampai dėl Maskvos puolimo Ukrainoje ir susirūpinimo dėl šnipinėjimo, Rusija penktadienį pagrasino uždaryti savo ambasadą Bulgarijoje ir uždaryti ES šalies atstovybę Maskvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę Bulgarijos ministras pirmininkas Kirilas Petkovas pareiškė, kad jo šalis išsiųs 70 Rusijos diplomatinių darbuotojų, o tai yra didžiausias skaičius iš Balkanų šalies.

Rusijos ambasadorė Bulgarijoje Eleonora Mitrofanova penktadienį pareiškė, kad kreipsis į Rusijos vyriausybę, kad ji uždarytų misiją Sofijoje.

„Deja, mūsų kreipimasis į Bulgarijos užsienio reikalų ministeriją buvo ignoruojamas“, – sakoma ambasados išplatintame pranešime.

Ji sakė, kad „nedelsdama“ ketina prašyti Rusijos vadovybės uždaryti „Rusijos ambasadą Bulgarijoje, o tai neišvengiamai lems Bulgarijos diplomatinės atstovybės Maskvoje uždarymą“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija išnagrinės Mitrofanovos pasiūlymą ir „jei reikės“ perduos jį prezidentui Vladimirui Putinui, Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

Petkovas antradienį sakė, kad rusai, kuriems buvo liepta išvykti, „veikė prieš mūsų interesus“.

Kelios Europos šalys išsiuntė Rusijos diplomatus po Maskvos karinės intervencijos į Ukrainą vasario 24 d., Rusija atsakė tuo pačiu.

Penktadienį Petkovas, kurio partija kovoja už politinį išlikimą po to, kai jo vyriausybė buvo nuversta per balsavimą dėl nepasitikėjimo anksčiau šį mėnesį, sukritikavo Mitrofanovos grasinimą, kaltindamas ją bandymu „išgąsdinti Bulgarijos žmones“.

 

„Diplomatai neturėtų teikti ultimatumų Bulgarijos valstybei... Aš aiškiai pasakiau, kad diplomatiniai santykiai turi tęstis“, – sakė jis žurnalistams.

ES pareiškė apgailestaujanti dėl „nepateisinamo grasinimo“ nutraukti diplomatinius ryšius ir pavadino tai „neproporcingu žingsniu“, kuris „tik dar labiau padėtų ją (Rusiją) tarptautiniu mastu izoliuoti“, pranešė vyriausiojo bloko diplomato Josepo Borrellio spaudos tarnyba.

 

Bulgarija kovo mėnesį jau išsiuntė 10 Rusijos diplomatų dėl Maskvos puolimo Ukrainoje.

ES ir NATO narė, kažkada buvusi ištikima Sovietų Sąjungos sąjungininkė komunizmo laikais, vis dar palaiko glaudžius kultūrinius, istorinius ir ekonominius ryšius su Rusija.

Tačiau daugybė šnipinėjimo skandalų nuo 2019 metų pablogino abiejų šalių santykius ir iš šalies buvo išsiųsta apie 20 diplomatų ir techninis padėjėjas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()