[Žinios trumpai] Jei Europa atsisako dujų, Rusijai tai totalus krachas – apie Kiniją galima pamiršti  ()

Kremlius formuoja „gerą veidą“ blogam žaidimui, žadėdamas energijos išteklių eksportą iš Europos perkelti į Rytus, tikina Michailas Krutikhinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos rinkos praradimas Rusijai yra katastrofa. Nėra jokių šansų išlaisvintų naftos ir dujų kiekių perkelti į Indiją ir Kiniją.

Apie tai televizijos kanalo „Ukraina 24“ eteryje kalbėjo Rusijos naftos ir dujų rinkos ekspertas, konsultacijų agentūros „RusEnergy“ partneris Michailas Krutikhinas.

Jis pažymėjo, kad nuo 2004 metų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kalba apie planus sujungti dujų tinklus šalies rytuose ir vakaruose, kad būtų galima bet kada sukinėti čiaupą ir pasirinkti, kam dabar apsimoka tiekti mėlynąjį kurą – Europai arba Kinijai.

Tačiau šios idėjos niekada nebuvo įgyvendintos. Ir tam yra priežasčių. Faktas yra tas, kad Rusija turi tik vieną dujotiekį tiekti į KLR – Sibiro galios liniją. Jos našumas vis dar nepasiekė projektinio pajėgumo – 38 milijardų kubinių metrų per metus. Tai greičiausiai įvyks ne anksčiau kaip 2025 m. Tai yra, kad perleisti išleistus „europietiškus“ kiekius, Rusijai reikia dar vieno dujotiekio, kurio bendras pajėgumas viršytų 100 milijardų kubinių metrų per metus (į ES atitenka 118 milijardų kubinių metrų).

Ir tai yra rimta problema. Pirma, Kinijai nereikia tokių didžiulių rusiškų dujų kiekių. Antra, dujotiekio tiesimas greičiausiai užtruktų mažiausiai 10 metų. „Tai tuščios kalbos. Prezidentas gyvena keistose iliuzijose“, – sakė M. Krutikhinas.

 

Su nafta, pabrėžė jis, istorija panaši. Problema ta, kad Rusija jau dabar maksimaliai išnaudoja savo logistikos maršrutus tiekdama juodąjį auksą Kinijai ir Indijai. Rusijos Federacija per metus naftotiekiais, geležinkeliais ir tanklaiviais gali išsiųsti tik apie 80 milijonų tonų žalios naftos. Tiesiog nėra galimybių perkelti tas apimtis, kurių Europa nenorės paimti. Pradėdamas didelį kruviną karą Europoje, Kremlius šovė sau į koją. Dabar Rusija praranda pagrindinius savo energijos išteklių vartotojus Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(74)
(3)
(71)

Komentarai ()