JAV ir Saudo Arabija sudarė istorinę sutartį: mainais už trokštamą salą, Saudo Arabija sutiko išspirti Rusiją iš naftos rinkos visiems laikams  (3)

Saudo Arabija sutiko „išpilti“ daugiau naftos į rinką, kad „paskandintų“ Rusiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Joe Bidenas susitarė su Rijadu, kad Saudo Arabija padidins naftos gavybą, amžiams pakeisdama Rusijos Federaciją.

Liepos 16 d. tapo žinoma, kad Saudo Arabija sutiko liepos ir rugpjūčio mėnesiais naftos gavybą padidinti 50 proc., taip smogdama Rusijai, kompensuodama okupacinės šalies „juodojo aukso“ trūkumą pasaulio rinkoje.

Baltieji rūmai sveikino Rijado žingsnius šia kryptimi, pabrėždami, kad jie tęsis. Kitaip tariant, arabai gali tęsti naftos gavybą nurodytu lygiu arba net ją padidinti.

Susitarimai buvo pasiekti po Joe Bideno susitikimo su karalystės valdžios atstovais Džidoje. Pažymima, kad tokiu būdu JAV ir Saudo Arabija atkurs pusiausvyrą rinkoje.

Nafta mainais į salą

Bet nemokamas būna tik sūris pelėkautuose.

Vizito Saudo Arabijoje metu Amerikos lyderis sudarė naftos už salą susitarimą.

Sprendžiant iš Baltųjų rūmų svetainėje paskelbtų dokumentų, šalys pasirašė apie 20 sutarčių.

Visų pirma, Rijadas yra įsipareigojęs užtikrinti tinkamą naftos tiekimą ir per ateinančius du mėnesius gavybą padidins 50 proc.

Atsidėkodamas už lankstumą, Vašingtonas perleidžia Saudo Arabijai ginčijamą Tirano salą, esančią Raudonojoje jūroje, į šiaurės rytus nuo Egipto miesto Šarm el Šeicho.

 

Pasak Bideno, tarptautinės taikos palaikymo pajėgos, įskaitant JAV karius, paliks salą, kurioje buvo 40 metų po Kemp Davido susitarimų. Egiptas ir Izraelis jau davė sutikimą perleisti salą. Saudo Arabija savo ruožtu paskelbė atverianti dangų Izraelio aviacijai.

Susitarimais su Rijadu Amerikos pusė tikisi sumažinti „juodojo aukso“ kainą. Pažymėtina, kad išvakarėse naftos prekyba užsidarė su augimu: WTI kaina buvo 97,30 USD už barelį (+1,8 proc., palyginti su ankstesniu uždarymu), o „Brent“ – 100,76 USD už barelį (+1,05 proc.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(333)
(8)
(324)

Komentarai (3)