„Jei rusai tikrai vykdys tokį planą, raginame nesustoti: jie tinkamame kelyje į pragarą“  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, pagrindinės okupantų pastangos nukreiptos į Svitlodarskės ruožą siekiant išlyginti kontaktinę liniją. Siversko sektoriuje rusai ir toliau tęsia taktiką, kai į vieną ruožo tašką atakuojama iš kelių pusių ir taip siekiama pralaužti gynybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Charkivo kryptyje agresorius vėl bando, ekspertų žodžiais, masažuoti Husarivkos apylinkes, tai yra siekia atimti iš ukrainiečių galimybę atakuoti aprūpinimo kelius link Iziumo.

Antradienį atakuota Čepilė, rusai vėl nieko nepešė, tačiau tendencija nėra gera – jei agresorius nuolat šiame ruože kels problemų, ukrainiečiai bus priversti reaguoti.

Pasak ekspertų, kosmetinė ataka ugnimi prie Iziumo sektoriuje esančios Bohorodyčnės nieko agresoriui nesuteikė.

„Susidaro įspūdis, kad rusai tuos manevrinių vienetų likučius taupo, greičiausiai tikėdamiesi juos mesti į mūšį, kai prasidės aktyvesni veiksmai prie Siversko“, – svarsto jie.

Siversko sektoriuje okupantai ir toliau tęsia taktiką, kai į vieną ruožo tašką atakuojama iš kelių pusių ir taip siekiama pralaužti gynybą (atakuojamas apie 4–5 km ruožas).

Šį kartą bandyta nuo Berestovės ir Spirnės prasimušti iki Ivano-Darivkos, tačiau nesėkmingai.

Taip pat bandyta stuktelėti Verchnokamjanske, bet ir čia agresorius gavo į straublį.

„Svarbu pasakyti, kad jau kuris laikas priešakinėje linijoje į mūšį metami „separų“ ir samdinių vienetai, o reguliarių pajėgų vienetai daugiau remia juos ugnimi. Yra kalbų, kad tai signalizuoja apie netrukus prasidėsiantį mūšių suintensyvėjimą, neva „separai“ nuvargins ukrainiečius, pasieks kokį nors taktinį laimėjimą (pvz., užims Ivano-Darivką), o jėgas atgavusios pajėgos vystys sėkmę link Siversko“, – rašo jie.

Tiesa, pasak karo žinovų, nepaisant pasikeitusios taktikos, ukrainiečių nuvarginti ir ko nors užimti nepavyksta, o vargintojų gretos sparčiai nuvargsta pačios, tad jei taip ir toliau – reguliarioji kariuomenė vėl bus priversta prisijungti prie puolimo operacijų arba stos į gynybą.

Soledaro ruože rusai ir toliau nesėkmingai atakuoja Pokrovską. Vandens kliūtys ir aukštumos teikia gynėjams pranašumą, kuriuo jie yra išmokę naudotis beveik idealiai.

„Locked N’ Loaded“ susidaro įspūdis, kad pagrindinės okupantų pastangos nukreiptos į Svitlodarsko ruožą siekiant išlyginti kontaktinę liniją.

Agresorius pasiekė taktinę sėkmę prie Vuhlehirsko jėgainės ir Novoluhanskėje. Šis ruožas kol kas yra „niekieno žemė“, tęsiasi kautynės.

 

Neatmestina, kad ukrainiečiai bus priversti kiek atsitraukti. Kartu tęsiasi nesėkmingos agresoriaus atakos prie Semyhirjos.

Zaporižėje tęsiasi pozicinė kova.

„Agresorius kartas nuo karto pabando iškrėsti kokią nesąmonę prie Marjinkos, tačiau greitai yra utilizuojamas.

Kartu ukrainiečiai ne tik įsitvirtina placdarme į pietus nuo Vuhledaro, bet ir atsargiai ieško priešo silpnų vietų Volnovachos link. Tai jausdami rusai atakuoja, tačiau nesėkmingai. Agresorius taip pat fiksuoja ukrainiečių aktyvumą prie Polohų“, – teigia ekspertai.

Jie cituoja Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėją Oleksijų Arestovičių, – šis teigia, kad Vysokopiljoje ukrainiečiai „padarė ne tai, ką reikėjo“, rusai pritraukė artileriją (aviaciją) ir dabar ukrainiečiai negali jos užimti.

„Na, kas mes tokie, kad smerktume pasaulinį numylėtinį, kuris, būdamas Ukrainos vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado administracijos patarėju, saugiai sėdėdamas ant sofos, spinduliuoja kompetencija ir kritikuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sprendimus bei veiksmus (beje, nebe pirmą kartą). Tad mes geriau patylėsime“, – rašo ekspertai.

 

Anot jų, pasirodė informacija apie iš Tolimųjų Rytų į Krymą atvykstančius ešelonus su rusų kovine technika ir pajėgomis. Skelbiama, kad tai pajėgos naujam agresoriaus puolimui Zaporižėje, ar pozicijų sustiprinimui Chersone, tačiau konkrečių skaičių nėra, tad sunku vertinti, ar tai nėra eilinis pajėgų papildymas.

Pasak karybos žinovų, toliau kenčia rusų štabai, pajėgų susitelkimo vietos, sandėliai.

Tačiau rusams ilgalaikės problemos gresia dėl logistinio tinklo sutrikdymo. Maža to, kad Antonovo, Naujosios Kachovkos ir Darivkos tiltais toliau negalima užtikrinti visaverčio tiekimo, sutrikdyta ir geležinkelio atšaka prie Melitopolio.

Tyrėjų komandos „Conflict Intelligence Team“ teigimu, agresorius bando spręsti šią problemą – įrengia pontoninį tiltą per Dnieprą prie geležinkelio tilto Prydniprovsko–Poimos ruože.

Jų teigimu, gali nutikti taip, kad nebus suręstas visas tiltas, o tik plūduriuojanti platforma – mobilesnė ir ne tokia pažeidžiama ukrainiečių artilerijos. Tiesa, patys pripažįsta, kad tada viename upės krante susidarys savo eilės persikelti laukiančios kovinės technikos grūstys, o tai būtų geras taikinys ukrainiečių artilerijai.

 

„Galime pasakyti, kad gresiant oponento artilerijos preciziniams smūgiams, apylinkės ten itin nepalankios persikelti per upę. Atstumas iki rėčiu paversto Antonovo tilto nesiekia 10 km, tad Ukrainos artileristai nepervargtų įvedę naujų netiesioginės ugnies taikinių korekcijų“, – mano ekspertai.

Maža to, anot jų, pietiniame krante (iš kurio turėtų vykti persikėlimas) apie 1 km vietovė išvagota vandens telkinių, pelkėta, iš esmės suskaldyta į atskirus izoliuotus sektorius, kuriuose kovinė technika būtų tiesiog užfiksuotas taikinys be galimybės atsitraukti. Toliau – visiškai atvira vietovė, kurioje keli kaimai ir stepė.

„Tad jei orkai tikrai sumanė čia pasigerinti savo aprūpinimo situaciją, galime tik paraginti nesustoti: jie tinkamame kelyje į pragarą“, – rašo ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: