Paaiškėjo, kodėl Rusijai taip lengvai pavyko užimti Černobylio AE dar pirmosiomis karo dienomis: pasiruošimas tam prasidėjo prieš metus  ()

Plautaus masto invazijos į Ukrainą išvakarėse, Maskva turėjo agentus Ukrainos gynybos, saugumo ir teisėsaugos sektoriuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremlius įsiskverbė į Ukrainos valstybės aparatą su slaptaisiais agentais, kurie paruošė dirvą visapusiškai Rusijos invazijai. Šios iš anksto suplanuotos operacijos dėka Kremliui jau pirmąją karo dieną pavyko užgrobti Černobylio atominę elektrinę. 

Tai teigiama „Reuters“ žurnalistiniame tyrime

Agentūros šaltiniai, informuoti apie pasirengimo Rusijos invazijai į Ukrainą detales, teigia, kad Rusijos Federacija tikėjosi su šių agentų pagalba, panaudodama nedidelę jėgą ir per trumpą laiką priversti pasiduoti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Rusijos invazijos metu šalies agresorės agentai buvo infiltruoti į Ukrainos  gynybos, saugumo ir teisėsaugos agentūrų sektorius, sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSDC) sekretorius Oleksijus Danilovas. Išdavikų pavardžių jis neatskleidė, tačiau pabrėžė, kad tokius žmones reikia neutralizuoti bet kokia kaina.

Agentūra primena, kad vasario 24 dieną Rusijos kariai pasiekė Černobylio atominę elektrinę, kur jų laukė Ukrainos daliniai, kuriems buvo pavesta ginti strateginį objektą. Tačiau per nepilnas dvi valandas 169 Nacionalinės gvardijos kovotojai be kovos atidavė elektrinės teritoriją priešui. Šiuo metu Valstybinis tyrimų biuras tiria, ar teisėtai pasielgė krašto gynėjai, sudėję ginklus atakos prieš Černobylio atominę elektrinę metu. 

 

Straipsnyje rašoma, kad tai ne atsitiktinis epizodas, o specialios Maskvos suplanuotos operacijos dalis. Agentūra, remdamasi tyrimo dokumentais, rašo, kad tarp užverbuotų žmonių visų pirma buvo Ukrainos tyrėjai, dalyvaujantys kontržvalgyboje. 

Žurnalistų teigimu, Kremliaus agentai pernai buvo išsiųsti į Černobylį, kad paruoštų kelią Kijevo pasidavimui Rusijai. 

Kartu agentūra teigia, kad nepaisant laikinos Černobylio atominės elektrinės okupacijos, Rusijos agentai nesusitvarkė su savo užduotimi, todėl Kremliaus planas užgrobti valdžią Kijeve žlugo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()