[Komentaras] Kam atitektų rusiška nafta ir dujos, subyrėjus imperijai? Išskirtinė Jamalo Nencų apygarda  (2)

Jei Rusija žlugtų kaip valstybė, kam atitektų jos nafta ir dujos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekonominės integracijos ir darnaus vystymosi centro įkūrėjas ir valdybos pirmininkas Romanas Komyza pasvarstė, kam atitektų rusiška nafta ir dujos Rusijai žlugus.

„Putino režimo žlugimas beveik neišvengiamai suaktyvins šiuolaikinės Rusijos skilimo į daugybę naujų nepriklausomų valstybių mechanizmą. Įdomiausias bus Jamalo Nencų autonominio regiono likimas, kuriame sutelkta maždaug 80 % visos Rusijos dujų gavybos ir 77 % dujų kondensato.

Pavyzdžiui, 2022 m. liepos 22–24 dienomis Prahoje vykusiame Rusijos laisvųjų tautų forume įvardijami 19 potencialių kandidatų į post-Rusijos suverenitetą. Jų gali būti daugiau ar mažiau, o pats procesas tikriausiai užsitęs ilgus metus, bet greičiausiai kažkas panašaus įvyks, o prielaidos šiems procesams jau dedamos.

Įdomiausias, mano nuomone, yra regiono, kuris dabar vadinamas Jamalo Nencų apygarda, kuriame sutelkta maždaug 80 % visos Rusijos dujų gavybos (ir tai yra 1/5 pasaulinės gavybos!), likimas, taip pat 6 % viso naftos ir 77 % dujų kondensato. Nereikia nė sakyti, kad šis nepaprastai turtingas išteklių regionas gauna apgailėtinų trupinių nuo šeimininko stalo, kai vietinės tautos gyvena viduramžių skurde.

Ką Maskva – ir, tiesą sakant, moderni imperinė Maskvos reinkarnacija – turi bendro su žemėmis ir podirviu, kurie priklauso absoliučiai tikroms (o ne išgalvotoms, kaip „DLR/LLR tautos“) Šiaurės tautoms, įskaitant nencus, chantus, komius, selkupus?

Kodėl viskas, ką kūrė visos Sovietų Sąjungos tautos ir dėl ko daug metų buvo aukojamos tokios kolosalios aukos, o tarp jų, beje, didžiulis (jei ne pagrindinis!) indėlis mokslininkų, inžinierių ir darbininkų iš Ukrainos iki šio regiono raidos, kodėl visa tai liko Maskvos kontrolėje, kuri, be to, tada surengė visišką buvusių sovietinių respublikų, taip pat visos Europos dujų ir naftos šantažą? Kokiu pagrindu ir kieno teisėmis: buvęs sąjungos centras? Kodėl tai?!

 

Vadinkime daiktus tikraisiais jų vardais: visa tai pasisavino Maskva kaip didmiestis, palyginti su savo kolonijomis ir išnaudotomis teritorijomis, kurios po žlugimo liko valdomos, pirmiausia Rusijos imperijos iki 1917 m., o paskui SSRS iki 1991 m.

Ukraina jau dabar turėtų atidžiai pažvelgti į procesus, kurie klostysis porusiškoje erdvėje. Ir ne tik atidžiau pažvelgti, bet ir aktyviausiai tame dalyvauti – šią Pandoros skrynią atidarė pats valdantis Kremliaus režimas, atrišęs ne tik Ukrainos ir Vakarų rankas, bet ir sukūręs išskirtinai vidines prielaidas ir paleidęs vidinius priežasties ir pasekmės ryšius tolimesniam imperijos žlugimui. Ir dabar kalbama net ne apie Ukrainos naudą ar norus, susijusius su pergale kare, o būtinybe būti pasiruošus (taip pat ir morališkai) susidurti su neišvengiamai nauja realybe.

 

Dabar linksmai. Ukraina, turinti milžiniškos patirties kaip didžiausia tranzitinė šalis ir didžiausia dujų vartotoja, ateityje galėtų teikti vertingas paslaugas naujai susikūrusioms „liaudies respublikoms“ visais tranzito ir sutarčių sudarymo klausimais. Intriga – kas pasirašys pirmąją tiesioginę dujų sutartį.

Beje, įdomiausia ir žavingiausia šiuo atžvilgiu atrodo dujų tiekimo tarp „Jungtinių Jamalo Nencų Emyratų“ ir „Maskvos Liaudies Respublikos“ sutarties sudarymo procesas ateityje, tarpininkaujant Ukrainai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(3)
(45)

Komentarai (2)