Karo analitikai: ukrainiečiai spaudžia driskius ir demonstruoja ryžtą išvaduoti Chersono sritį  ()

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas ragina pasaulio valstybes padėti Rusijai eksportuoti šalies maisto produktus ir trąšas. JT taip ieško išeities iš pasaulinės maisto krizės, kuri gali lemti milijonų afrikiečių migraciją. Skelbiama, kad dėl sausros vienas milijonas Rytų Afrikos gyventojų, ieškančių maisto, jau paliko gyvenamąsias vietas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina iš Rusijos okupuotos Zaporižės regiono dalies galėtų eksportuoti iki 7 000 tonų grūdų per dieną, tačiau okupantai viską pavagia ir geležinkeliu į Rusiją išveža iki 5 000 tonų grūdų per dieną, o kitomis transporto priemonėmis - nuo 1 500 iki 2 000 tonų.

JT ragindama panaikinti dalį sankcijų Rusijai, ieško kompromisų. Tačiau bendradarbiauti su teroristu ir žmogžudžiu, kuris už gautus pinigus toliau žudys žmones, reiškia obuoliavimą su šėtonu. Galbūt, laikinai dalis alkstančiųjų bus pamaitinta, tačiau toliau globojamas žmogžudys veikiai atsisuks ir priešų savo užtarėją. JT Generalinis Sekretorius Antonio Guterresas nori sureguliuot nesureguliuojamus žudiko ir aukos santykius. Tiesia ranką vaikžudžiui, plėšikui, gelbėdamas kitus vaikus nuo bado. Tai saviapgaulė. Tokia politika kelia grėsmę pamatinėms vertybėms ir visai Vakarų civilizacijai.

Pagalvokime, jei Putkos vietoje būtų Hitleris arba Osama bin Ladenas, ar JT irgi bandytų iš jų nupirkti maisto produktų badaujantiems?

Pagal JT ir Turkijos planą iš Ukrainos Juodosios jūros uostų išplaukė 27 grūdų prikrauti laivai. Pasaulinė maisto produktų rinkos stabilizacija ir daugiau kaip 20 mln. tonų Ukrainos kviečių ir kukurūzų, kurie buvo įstrigę Odesoje, atlaisvinimas, leido lengviau atsikvėpti su maisto krize kovojantiems pareigūnams.

Tačiau nepaisant visų pastangų badas pasaulyje smarkiai išaugo: 2019 m. 135 mln. žmonių trūko maisto, 2022 m. - jau 345 mln. žmonių. Šiais metais politinė ir ekonominė krizė jau ištiko Šri Lanką, Malį, Čadą, Burkina Faso, vyksta riaušės ir protestai Kenijoje, Peru, Pakistane, Indonezijoje. Pasaulinė geopolitinė destabilizacija gali dar labiau pagilėti, ir Rusija prie to ženkliai prisideda.

Rusijos gynybos ministerija apkaltino Ukrainą, kad Zaporižės regione buvo tyčia apnuodyti kai kurie jų kariai. Teigiama, kad okupantų organizmuose rasta nuodingos medžiagos - B tipo botulino toksino. Ukrainos vidaus reikalų ministerija atsakė, kad driskiai sunegalavo ir suviduriavo apsiriję pasenusių konservų.

Mes esame giliai įsitikinę, kad masinį apsišikimą į rusų armijos gretas nunešė JAV ir Ukrainos laboratorijose dresuoti koviniai balandžiai, apkrėsti tik rusams skirtomis trydos bakterijomis.

Antrųjų Aleksejaus Navalno apnuodijimo metinių proga Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pagyrė politinį veikėją, sakydamas, kad svarbu prisiminti A. Navalną, nes jis kovojo už savo įsitikinimą "gyventi demokratinėje ir teisinėje valstybėje". Navalnas savo socialinio tinkle paskyroje parašė: "Antrą kartą švenčiu savo antrąjį gimtadienį".

 

Mes į Navalno heroizavimą žiūrime labai įtariai, nes jo veikla neturi nieko bendra su asmens teisių ir laisvių sąvokomis. Nuo Navalno pareiškimų, kuriuose kurstoma tautinė neapykanta ir skatinamas susidorojimas, atsiribojo Kremliaus opozicija. Navalno atvejis yra sudėtingas, bet labai įdomus ir pamokantis. Tai atskira ilga tema, šįkart tepridursime tiek, kad kaip Putino pakaitalas šis asmuo yra labai pavojingas, nes nesiekia pakeisti imperinės Rusijos sistemos. Navalnas siekia pakeisti ne Rusiją, o tik patį Putiną. Kuris iš jų pavojingesnis, yra neatsakytas klausimas.

Beje, Kremliaus spec. tarnybos, gavusios užduotį sunaikinti asmenį, ją tiesiog įvykdo.

Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina atsakys į kiekvieną Rusijos smūgį jo šaliai: "Mes nepaliksime nė vieno Rusijos smūgio be atsako. Nustatysime kiekvieno okupanto, kuris duoda įsakymus ir vykdo šiuos smūgius miestuose, tapatybę. Ir visus juos vienaip ar kitaip patrauksime atsakomybėn. Nė vienas žudikas nepasislėps."

Taip Kremliui turėjo sakyti Vakarai nuo pirmosios invazijos akimirkos.

Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" sustabdė Rusijos ir JAE skrydžių atnaujinimą. Skrydžiai sustabdyti po socialiniuose tinkluose kilusių masinių raginimų boikotuoti oro transporto bendrovę. Rusijos oro transporto bendrovėms uždrausta skraidyti Europos Sąjungos oro erdvėje, nes tai yra Vakarų sankcijų Maskvai dalis. JAE sankcijų Rusijai neįvedė, pareiškdama, kad siekia išlaikyti neutralią poziciją.

 

Maskva pareiškė, kad Rusija atsisakys dolerio ir euro komerciniuose, ekonominiuose ir investiciniuose santykiuose su partneriais, nes šios valiutos tapo "toksiškos", o kovojant su sankcijomis Rusijai būtina „dedolerizacija”, be to, atsiskaitymai turėtų vykti nacionalinėmis valiutomis.

Kuo kuo? Kam tie rubliai reikalingi? Nebent keičiant juos į Zimbabvės dolerius. Abi tvirtos ir visam pasauliui itin reikalingos “valiutos”.

Rusijos ambasadorius Austrijoje M. Uljanovas Tviteryje paragino naikinti ukrainiečius. Austrija tuoj pat “pasipiktino nežmoniškais Rusijos atstovo pareiškimais”.

Reikia ne piktintis, o išsiųsti jį iš šalies. Su visais kitais Rusijos piliečiais.

Operacinis lygmuo

Ukrainiečiai spaudžia driskius fronto linijoje, aiškiai demonstruodami ryžtą išvaduoti Chersono sritį. Okupantai mėgina stiprinti pozicijas Ukrainos pietuose, tačiau jų veiksmus kausto nuolatinės atakos Krymo pusiasalyje. Bepiločiai orlaiviai, atakuojantys Juodosios jūros laivyno štabą, sukėlė dar vieną panikos bangą kariškių ir civilių gyventojų tarpe.

 

Rusai masiškai bėga iš Krymo pusiasalio, tačiau automobilių srautai ant Kerčės tilto trukdo ukrainiečiams pradėti tilto „dekonstravimo“ darbus.

Taktinis lygmuo

Kryme verda pekla. Sevastopolio mieste buvo numuštas Ukrainos dronas, nukreiptas į Rusijos Juodosios jūros laivyno vadavietę. Tai įvyko po virtinės išpuolių prieš Rusijos pajėgas ir įrenginius aneksuotame pusiasalyje. Vaizdo įraše matyti, kaip iš Sevastopolyje įsikūrusio Rusijos Juodosios jūros laivyno štabo pastato kyla dūmai. Rusijos atstovai pareiškė, kad dūmai rūksta, nes Ukrainos dronas nukrito ant stogo.

Okupantų priešlėktuvinės gynybos sistemos veikė vakarų Kryme, Olenivkoje, Saki rajono Molochnės kaime, vakarų Kryme Evpatorijoje, taip pat Bachčisarajaus rajone.

Užfiksuoti 3 sprogimai netoli Bachčisarajaus, iš aerodromo teritorijos kilo dūmų stulpai.

Kremliaus agentūros praneša, kad Rusijos priešlėktuvinės pajėgos numušė šešis ukrainiečių bepiločius lėktuvus, pasiųstus atakuoti Naujosios Kachovkos į rytus nuo Chersono. Galbūt driskiai nori pasigirti tuo, kiek daug dronų jie numušė, tačiau pats faktas rodo, kad Ukrainos kariuomenė aktyviai veikia ordos užnugaryje.

 

Tuo tarpu Rusija tęsia naktinio miestų apšaudymo taktiką. Atakuoti Charkivas, Dnipro ir Mykolajivas. Apšaudymo Mykolajivo srities metu apgadinti keli privatūs namai ir penkiaaukštis gyvenamasis namas, sužeisti keturi vaikai.

Raketomis ašaudyta Odesos sritis, veikė priešlėktuvinė gynyba, apie nuostolius nepranešama.

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos dalinys naktį virš Juodosios jūros sunaikino dvi sparnuotąsias raketas "Kalibr".

Pasikėsinta į Rusijos paskirtą Mariupolio merą Kostiantyną Ivaščenko. Merui pasisekė, nes kai prie įėjimo į miesto zoologijos sodą sprogo jam skirtas užtaisas, kolaborantas tupėjo automobilyje.

Kremliaus agentūros patvirtina, kad per automobilio sprogimą Maskvos regione žuvo rusų ideologo, „Russkij mir“ koncepcijos kūrėjo Aleksandro Dugino dukra. Sprogmuo, greičiausiai, buvo skirtas Duginui, bet jis neįlipo į automobilį, kuriuo su dukra turėjo grįžti iš renginio.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atakavo okupantų aerodromą Černobajivkoje, Chersono srityje. Į aerodromą pataikyta mažiausiai tris kartus.

Rusofašistams nėra ramybės nei savoje, nei svetimoje žemėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aurimas Navys
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: