[Žinios trumpai] Rusija gavo šimtus visiškai naujų ginklų, su kuriais ims medžioti HIMARS - JAV jūrų pėstininkų pulkininkas jau skelbia, kiek tai pavojinga  ()

Rusija į savo karo arsenalą įtraukė Irano bepiločius orlaivius, nors ekspertai nėra tikri, kad jie turės reikšmingą poveikį JAV tiekiamoms didelio mobilumo artilerijos raketų sistemoms (HIMARS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pentagonas patvirtino, kad Rusija importavo šimtus Irano bepiločių orlaivių, intensyvėjant karui Pietų fronte. Bepiločių orlaivių eksploatacijai reikalingi daug laiko reikalaujantys kariniai mokymai, kurie gali ir nesuteikti Rusijai sėkmės, nes jai vis dar trūksta Ukrainos turimų tikslių raketų, todėl sunku nusitaikyti į judančius objektus, tokius kaip HIMARS.

„Dronai veiks su tolimojo nuotolio nevaldomomis raketomis, kokias turi rusai, bet ne taip efektyviai“, – „Newsweek“ sakė į pensiją išėjęs JAV jūrų pėstininkų korpuso pulkininkas Markas Cancianas. „Be to, rusai turės sukurti žvalgybinę-taikymo ir smūgio sistemą, kad galėtų informaciją iš dronų paversti veiksmingomis atakomis“.

Pasak Canciano, Rusijos strategija naudoti bepiločius orlaivius yra panaši į Ukrainos strategiją. Jie ketina naudoti dronus kaip artilerijos stebėtojus ir kaip smogiamąsias platformas su įmontuotomis raketomis.

Vis dar neaišku, kiek laiko prireiks, kol rusai pripras prie šios technologijos naudojimo ir priežiūros, sakė Cancianas. Tačiau jis pridūrė, kad jei rusai išmoks efektyviai naudoti bepiločius orlaivius, ukrainiečiai susidurs su panašiomis problemomis, su kuriomis susiduria rusai, įskaitant smūgius į vadavietes ir logistikos centrus, taip sutrukdant Ukrainos kontrpuolimą.

Pranešama, kad Ukrainos HIMARS ir karo lėktuvų atakos Rusijos karių moralę pavertė „apgailėtina“, todėl Kremliui labai svarbu, kad jis parengtų kovos su ginklu strategiją.

„HIMARS yra pačiame sąrašo, į kurį Rusijos kariuomenės lyderiai yra sutelkę dėmesį, viršuje“, – sakė Samuelis Bendettas, Rusijos karinio jūrų laivyno analizės centro (CNA) analitikas. „Štai kodėl Rusijai reikia papildomų pajėgumų, kad būtų galima atpažinti taikinį ir labai greitai jį pataikyti po identifikavimo“.

 

Bendetas teigė, kad jei Rusija norėtų importuoti bepiločius orlaivius iš šalies, kuri juos jau naudojo kovose, Iranas būtų vienintelė reali galimybė.

Dviejų tipų dronai arba nepilotuojami orlaiviai (UAV), kuriuos Rusija gavo iš Irano, yra „Mohajer-6“ ir „Shahed-129“, „Politico“ sakė JAV gynybos departamento atstovas Toddas Breasseale'as. Dronai gali būti naudojami kovinėms ir žvalgybos misijoms, įskaitant atakas iš oro, elektroninio karo ir mūšio lauko taikymą.

„Shahed-129“ buvo reklamuojamas kaip galbūt geriausias Irane pagamintas dronas, galintis nuskristi beveik 1800 km toliau nei bepilotis orlaivis „Bayraktar TB2“, kurį Ukrainai suteikė Turkija. Irane pagamintas dronas taip pat gali nešti daugiau nei 230 kg sprogmenų daugiau nei „Bayraktar TB2“.

 

Seanas Spoontsas, JAV karinio jūrų laivyno veteranas ir Specialiųjų operacijų pajėgų ataskaitos (SOFREP) vyriausiasis redaktorius, skeptiškai vertina tai, kad Rusija sugebės veiksmingai įtraukti Irano bepiločius orlaivius į savo karo strategiją.

„Irano dronai gali būti veiksmingi regione, kuriame jie veikia (Irake ir Jemene), bet konfliktas Ukrainoje yra kita istorija“, – „Newsweek“ sakė Spoontsas. „Ukrainiečiai ne tik puikiai valdo savo bepiločių orlaivių parką, bet ir gana gerai numuša rusiškus bepiločius lėktuvus. Štai kodėl Rusija perka juos iš Irano.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(5)
(18)

Komentarai ()