[Žinios trumpai] Lietuvos dydžio valstybė statys milžinišką bateriją, galinčią elektra išmaitinti visą šalį – kam to prireikė?  (1)

Energijos rezervo užtenka tik 3-4 minutėms, tačiau tai leidžia panaikinti saulės ir vėjo jėgainių energijos gamybos nestabilumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Airijoje pradėta statyti milžiniška „Shannonbridge B“ baterija, kuri dingus elektros energijai palaikys visos šalies elektros tiekimą. „The Westmeath Independent“ paskelbė išsamią informaciją.

130 milijonų eurų vertės aukštųjų technologijų projektą kartu plėtoja „Lumcloon Energy“ (Airija) ir „Hanwha Energy“ (Korėja).

Pirmą kartą pasaulyje jos sujungs didžiulę didelės talpos bateriją su sinchroniniu kondensatoriumi – tai varikliai, galintys veikti tuščiąja eiga ir gaminti reaktyviąją galią su minimaliomis energijos sąnaudomis. Objekto statyba Shannonbridge kaime prasidės 2022 m. pabaigoje, statybų pabaiga – 2024 m.

Bendra akumuliatoriaus talpa turėtų būti 170 MWh – tiek, kad staiga nutrūkus elektros tiekimui visa Airija būtų aprūpinama elektros energija 3-4 minutes. Pagrindinis įrenginio tikslas bus remti elektros gamybą iš atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip vėjo ir saulės elektrinės.

Šalyje palaipsniui atsisakoma iškastinio kuro ir pereinama prie švarios energijos, tačiau gamyba iš atsinaujinančių šaltinių yra nestabili, nes tai priklauso nuo oro sąlygų. Nauja baterija kompensuos nuosmukius ir šuolius nacionaliniame tinkle, tuo pačiu palaikydama šalies energetinę nepriklausomybę.

 

„Pastaraisiais mėnesiais labai realios klimato kaitos pasekmės, amoralus Rusijos karas su Ukraina ir Europos kolektyvinis atsakas parodė, kad reikia skubiai daryti pažangą atsisakant iškastinio kuro“, – sakė Airijos ministras pirmininkas Michalas Martinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(67)
(5)
(62)

Komentarai (1)