Atrodo, Kiniją galutinai užkniso Rusijos karas Ukrainoje: prasidėjo dar neregėta reakcija  ()

Rusijos ir Kinijos santykiuose įvyko „keistas poslinkis“ dėl karo Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija, po pralaimėjimų fronte, patyrė nesėkmę ir diplomatiniame fronte.

Rusijos Federacijos ir Kinijos santykiuose įvyko „keistas ir staigus posūkis“: šalių atšalimą lėmė karas Ukrainoje ir Pekino nenoras didinti pagalbą Maskvai.

Tokią išvadą padarė analitikai, įvertinę Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo susitikimo SCO viršūnių susitikimo Samarkande rezultatus.

Ekspertai atkreipė dėmesį į gana santūrų Rusijos ir Kinijos vadovų pasisakymų toną po derybų. Taigi V. Putinas padėkojo Kinijos pusei už „subalansuotą Pekino poziciją Ukrainos krizėje“ ir pareiškė, kad Rusijos Federacija „supranta Kinijos susirūpinimą šiuo klausimu“.

Kinija po susitikimo netgi paskelbė pranešimą, kuriame neminimas karas Ukrainoje. Jame tik pažymima, kad Pekinas yra pasirengęs ryžtingai bendrauti su Maskva klausimais, kurie atitinka Kinijos interesus.

Evanas Medeirosas, Kinijos ekspertas iš Džordžtauno universiteto, savo komentare „Financial Times“ atkreipė dėmesį į „keistą ir staigų pokytį“ Rusijos ir Kinijos santykiuose. Analitikas prisiminė, kad prieš tai Rusijos prezidentas šešis mėnesius bandė įtikinti Kiniją sutikti su Rusijos Federacijos pozicija dėl Ukrainos.

Savo ruožtu buvęs amerikiečių diplomatas Craigas Singletonas interviu „The Wall Street Journal“ sakė, kad Ukrainos nepaminėjimas Kinijos pusės pranešime spaudai rodo Pekino nenorą didinti paramą Rusijai.

 

Nigelas Gouldas-Daviesas, Didžiosios Britanijos tarptautinio strateginių studijų instituto vyresnysis bendradarbis, pažymi, kad Rusija po pralaimėjimų mūšio lauke Charkivo srityje taip pat susiduria su nesėkmėmis diplomatiniame fronte. Pasak jo, karinis konfliktas Ukrainoje turi pakankamai daug nepageidaujamų pasekmių Kinijos pusei.

Pasak ekspertų, V. Putino ir Xi Jinpingo susitikimo Samarkande pobūdis leidžia manyti, kad Kinija pradeda kritiškesnę poziciją dėl Maskvos veiksmų Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(147)
(6)
(141)

Komentarai ()