Londone gali būti padėti teisingumo pamatai: Zelenska JK parlamente ragino pagaliau nubausti agresorius  ()

Savo kalboje O. Zelenska paragino sukurti tarptautinį tribunolą, kuris teistų asmenis, atsakingus už karinius išpuolius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidento žmona Olena Zelenska kreipėsi į Didžiosios Britanijos parlamento deputatus ir paragino suorganizuoti specialų tribunolą, kuris turėtų pasmerkti asmenis, atsakingus už Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Pirmoji Ukrainos ponia kalbėjo apie daugybę karo nusikaltimų, kuriuos Rusijos kariuomenė padarė per savo invaziją. Tame tarpe – apie prievartavimus, smūgius civiliniams objektams ir gyventojams, praneša BBC.

O. Zelenska sakė, kad „visi šie nusikaltimai ukrainiečiams, žmoniškumui, taip pat karo nusikaltimai atsirado dėl vieno pradinio nusikaltimo – Rusijos agresijos prieš Ukrainą".

Ji priminė, kad 1942 metais Londone nacių okupuotų šalių vyriausybės tremtyje pasirašė „Deklaraciją dėl bausmės už karo nusikaltimus", kuri tapo Niurnbergo tribunolo pagrindu. „Ukrainai, Europai ir pasauliui dabar reikia kaip tik tokio pačio teisingumo. Ir jo pamatus vėl galima padėti Londone", - sakė O. Zelenska.

Pasak jos, Tarptautinis baudžiamasis teismas „neturi teisinės galios bausti tuos, kurie yra kalti dėl pirminio nusikaltimo, nuo kurio viskas prasidėjo".

„Mums reikia specialaus Rusijos agresijos prieš Ukrainą nusikaltimo tribunolo, kuris sustiprintų Tarptautinio baudžiamojo teismo darbą, o ne jį susilpnintų", – deputatams sakė Ukrainos prezidento žmona. „Reikia nubausti visus tuos, kurie aukščiausiu politiniu ir kariniu lygiu yra atsakingi už karą ir terorą".

 

Prieš tai Olena Zelenska susitiko su Didžiosios Britanijos ministro pirmininko žmona Akshata Murthy ir kartu su ja papuošė Kalėdų eglutę Didžiosios Britanijos ministro pirmininko rezidencijoje Dauningo gatvėje.

O. Zelenska antradienį interviu BBC „Radio 4" sakė, kad dabar karas vyksta ne tik dėl Ukrainos laisvės, bet ir dėl pasaulėžiūrų priešpriešos. Ji pripažino, jog žmonės pavargo nuo karo, tačiau prašė britų atostogų metu nepamiršti Ukrainos. „Labai tikimės, kad artėjančios Kalėdų šventės neprivers pamiršti mūsų tragedijos ir mūsų kančios", – sakė ji.

 

Kadangi Volodymyras Zelenskis nepaliko Ukrainos nuo pat Rusijos invazijos pradžios, pirmajai poniai staiga teko prisiimti daug daugiau pareigų nei įprastai. Olena Zelenska dažnai kalba Ukrainos vardu įvairiose tarptautinėse vietose, įskaitant pasisakymą JAV Kongreso deputatams, susitikdama su didžiųjų Vakarų šalių vadovais ir dalyvaudama karalienės Elžbietos II laidotuvėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()