Skubiai kuriamas „šešėlinis laivynas“, kurį sudarys šimtai laivų – Kremlius tiki, kad tai išgelbės Rusiją  ()

Rusija subūrė daugiau nei 100 naftos tanklaivių „šešėlinį laivyną“, siekdama apeiti Vakarų sankcijas, įvestas po Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą, pranešė „Financial Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laivybos brokeriai ir analitikai laikraščiui sakė manantys, kad šiais metais Maskva tyliai sukaupė daugiau tanklaivių.

„Pastaraisiais mėnesiais matėme nemažai pardavimų neįvardintiems pirkėjams, o praėjus kelioms savaitėms po pardavimo daugelis šių tanklaivių pasirodė Rusijoje, kad paimtų pirmąjį naftos krovinį“, – sakė Rusijos naftos ekspertas Craigas Kennedy iš Harvardo Deiviso centro.

Siekdama atremti naujas sankcijas, Rusija subūrė tai, ką pramonės atstovai apibūdino kaip „šešėlinį laivyną“.

ES įvedė Rusijos naftos importo jūra draudimą, kuris įsigalioja pirmadienį (gruodžio 5 d.), ir pasiekė susitarimą dėl Rusijos naftos kainų lubų už 60 USD už barelį. Tikslas – leisti Indijai ir Kinijai pirkti naftą, bet neleisti Maskvai iš jos uždirbti didelio pelno.

Tačiau Kremlius pareiškė, kad neparduos naftos valstybėms, kurios taiko šią ribą, o tai gali sustiprinti savo santykius su Putinui labiau simpatiškomis šalimis, įskaitant Indiją, Kiniją ir Turkiją.

Anoopas Singhas, „Braemar“ tanklaivių tyrimų vadovas, „Financial Times“ sakė, kad naujieji tanklaiviai, įsigyti anonimiškai, paprastai yra 12–15 metų senumo ir per ateinančius kelerius metus turėtų būti nurašyti į metalo laužą.

Ataskaitoje teigiama, kad analitikai apskaičiavo, kad Rusijai vis dar reikia daugiau tanklaivių, kad išlaikytų savo eksporto lygį. Singhas sakė, kad tikisi, kad eksportas sumažės 700 000-1,5 milijono barelių per dieną.

 

Rusijos naftos ekspertas Craigas Kennedy pažymi, kad šie tanklaiviai Rusijoje pasirodo per kelias savaites nuo įsigijimo. Anot jo, toks Rusijos Federacijos „šešėlinis laivynas“ gali sumažinti sankcijos poveikį, tačiau problemos neišspręs.

Kennedy mano, kad Rusijos naftos deficitas padidės jau 2023 metais, kai sankcijos apims visus naftos produktus iš Rusijos Federacijos. Maskvai reikės daugiau tanklaivių, kad būtų patenkinti visi pirkėjų poreikiai. Kai kurie analitikai mano, kad Rusijos Federacijai reikės 240 tanklaivių, kad išlaikytų eksporto srautus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(7)
(-4)

Komentarai ()