Atgimsta karinis Japonijos monstras! Paskelbta apie žvėrišką karinį biudžetą - užims trečią vietą pasaulyje  (1)

Tokio Japonijos sprendimo priežastys yra visiškai suprantamos turint omenyje jos kaimynes: Kiniją, Rusijos Federaciją ir Šiaurės Korėją.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-14 Atgimsta karinis Japonijos monstras! Paskelbta apie žvėrišką karinį biudžetą - užims trečią vietą pasaulyje  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasidavusi Antrajame pasauliniame kare Japonija aktyviai praktikavo pacifizmą tiesiogine to žodžio prasme – išlaidos gynybai ne tik nebuvo prioritetinės, bet buvo apibrėžtos kaip minimumas, būtinas išimtinai šalies gynybai. Nuo 1962 m. karinis biudžetas buvo fiksuotas kiek mažiau nei 1 % BVP ir nesikeitė iki 2020 m., kai šis skaičius buvo 1,03 % BVP.

2022 metais Tokijas gynybai pažadėjo 1,1 proc. BVP. Gana nereikšminga dalis, bet, žinoma, jei neatsižvelgsime į tai, kad kalbame apie vieną galingiausių ekonomikų pasaulyje: 1,1% prilygsta 54,1 mlrd. USD. Ir dėl šių išlaidų Japonija atsidūrė devintoje vietoje pasaulyje pagal išlaidas gynybai.

Tačiau lapkričio pabaigoje Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kišida nurodė padidinti gynybos biudžetą iki 2 % BVP iki 2027 m. O tai reiškia, kad po kelerių metų Japonija gynybai išleis daugiau nei 100 milijardų dolerių per metus, o tai pagal šį rodiklį užims trečią vietą pasaulyje, nusileisdama tik JAV ir Kinijai.

Šio sprendimo priežastys taip pat visiškai suprantamos turint omenyje kaimynes: Kiniją, Rusijos Federaciją ir Šiaurės Korėją (KLDR). Rezultatas taip pat gana aiškus – gerokai sustiprintas šalies gynybinis pajėgumas, kuris dar tik perginklavimo stadijoje. Tarp perspektyvių krypčių yra šeštosios kartos naikintuvas, tolimojo nuotolio raketų ginklai ir visas antžeminis komponentas. Be to, nemažai lėšų perims laivynas, kurio plėtrai apskritai gali būti teikiamas didžiausias prioritetas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(1)
(77)

Komentarai (1)